Проучване сред хората с хранителна алергия установява, че голяма част от тях са предразположени и към мигрена. Имайки предвид автоимунната природа и на двете състояния, връзката между тях е лесно обяснима. Може ли обаче овладяването на единия проблем да улесни справянето и с другия?

Хранителна алергия и мигрена

Споменатото проучване, публикувано наскоро в британския вестник Дейли Мейл, дава нова надежда на страдащите от хранителна алергия и мигрена. Голяма част от участниците в него съобщават, че пристъпите им чувствително са оредели след изключването на определени продукти от хранителния им режим. Оказва се, че тази група участници освен мигрена са имали и хранителна алергия, а въпросните продукти са я отключвали. Появяващият се алергичен пристъп от своя страна е отключвал и мигренозен такъв. Това недвусмислено доказва, че превенцията на алергичните реакции при страдащите от хранителна алергия подпомага и овладяването на мигрена. Очаква се получените данни да дадат нови насоки на бъдещото търсене на средства за окончателно излекуване на коварната мигрена.

Причини за мигрена

Учените продължават да откриват нови и неподозирани досега причини за мигрена. Официалните данни сочат, че провокиращите фактори имат индивидуално влияние и се проявяват с различна сила при отделните пациенти. Така например при някои хора пристъп на мигрена се отключва при излагане на силни шумове или дразнеща очите светлина, а при други влиянието на тези фактори е пренебрежимо слабо в сравнение с влиянието на някои миризми или замърсители във въздуха.
Според посоченото проучване обаче продуктите, отключващи хранителна алергия, едновременно с това отключват и атака на мигрена при почти всички изследвани пациенти. Това налага двете състояния да се разглеждат успоредно и да се търси едновременно справяне с тях.

Трайно овладяване на мигрена

Отдавна е известно, че за трайно овладяване на мигрена може да се разчита на природни средства като партенолид. Висококачествен и стандартизиран партенолид е включен в състава на природния продукт Мигренон/Migrenon®. Той действа в двете най-важни насоки за овладяване на заболяването – намалява силата на симптомите на мигрена и оредява пристъпите. За засилване ефекта от приема на Мигренон страдащите от хранителна алергия трябва да избягват продуктите, към които са алергични.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This