Правилното хранене при мигрена е сред най-постижимите методи за овладяване на главоболието. Определени храни дори се препоръчват като ефективни природни „лекарства“ за мигрена. В настоящата статия ще разгледаме ролята на храненето при мигрена в малко по-различна светлина. Ще се спрем на това колко важно е придържането към установения режим на хранене. Според диетолозите и специалистите по мигрена пропускането на някое от дневните хранения може да отключи мигренозен пристъп.

Хранене при мигрена

Препоръки. В предходен материал разгледахме ролята на храните с високо съдържание на калории, посочвани като основни причини за мигрена. Консумацията на подобни продукти трябва да се избягва за постигане на по-успешен контрол върху мигренозното главоболие. Освен това е добре да се намали приема на продукти, съдържащи мазнини, кофеин и сулфити.

Важно уточнение: Отдавна е известна връзката между мигрената и ниските нива на кръвна захар. Доказано е, че рязкото намаляване на глюкозата в кръвта (хипогликемия) отключва пристъп. Затова на страдащите от мигрена се препоръчва да поддържат нивата на кръвната си захар. В тази връзка трябва да се изгради рационален хранителен режим и той да се спазва колкото се може по-стриктно. Пропускането на хранене при мигрена е нежелателно именно поради факта, че би довело до хипогликемия и би отключило пристъп.

Това налага страдащите от мигрена винаги да имат подръка удобни за консумация хранителни продукти, с които да компенсират евентуално пропуснато хранене.

Лечение на мигрена

Правилното хранене при мигрена е сред най-честите препоръки за трайно подобряване на състоянието. Подобно на други болестни състояния, лечебният подход при мигрена все още не може да осигури окончателно елиминиране на заболяването. Водещите методи за лечение на мигрена са насочени в посоки:

  • удължаване периода на ремисия (понижаване честотата на мигренозните пристъпи)
  • намаляване силата на главоболието

Вече можем да потвърдим, че придържането към пълноценно хранене при мигрена може да помогне за постигане на тези ефекти. В допълнение специалистите препоръчват да се разчита и на приема на Мигренон/Migrenon®. Продуктът съдържа партенолид под формата на висококачествен пречистен екстракт от билката Tanacetum parthenium. Партенолид се разглежда като едно от най-мощните природни „лекарства“ за мигрена. Съдържанието му в Мигренон е съобразено с необходимите нужди за постигане на траен контрол върху мигрената.

Приемът на Мигренон, комбиниран с правилно хранене при мигрена, е гарант за осигуряване на пълноценен живот без главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This