С прехода на сезоните и рязката промяна във времето все повече хора се оплакват от пролетна мигрена. Разберете от днешната статия кои са тригерите на мигренозните пристъпи през пролетта и какви стъпки да предприемете за справяне с болката.

Фактори предизвикващи пролетна мигрена

Учените откриват, че около 20% от пристъпите на мигрена са свързани с промени във времето. А това означава, че всяка сезонна смяна има потенциал да предизвика мигрена. С настъпването на пролетта се променя и атмосферното налягане, което може да повлияе и на кръвния поток в тялото, а оттам да се повиши и налягането в синусите, предизвиквайки мигренозен пристъп. Друг фактор за обостряне на пролетна мигрена са сезонните алергии. Как обаче двете неща са свързани? Според учените, симптомите на алергия се получават, когато имунната система идентифицира алергените като натрапници. След това тя започва атака, която създава възпаление в тялото, което всъщност е причина за мигренозен епизод. Друг допринасящ фактор е, че алергията не позволява на човек да се наспива добре, а всички знаем какъв тригер е това за мигренозното главоболие. До тук добре, но как да се справите, за да спрете непоносимата болка?

Наблюдаване на времето за разпознаване на ранни признаци на пролетна мигрена

Факт е, че не можете да контролирате времето, но все пак това би ви дало значителни предимства пред пролетната мигрена. Следете за промени в температурата, силни ветрове и бури, които сигнализират за промени в атмосферното налягане. Въпреки че няма да можете да промените прогнозата, може да успеете да забележите ранните признаци на пристъп. По този ще започнете с лечението му преди да се е влошил значително.

График на съня при пролетна мигрена

Разбираме колко е изкушаващо да сте навън до късно в пролетните дни, но за хората с доказана мигрена това е добре да става постепенно. Сънят има ключова роля за намаляване честотата и интензитета на мигренозните пристъпи. Затова по-добре си създайте график за сън. Не е удачно след като цяла зима сте си лягали по едно и също време, сега да направите „скок“ в това. Започнете с плавно изместване на времето за лягане напред, но винаги спазвайте правилото това да става в един и същи час. Старайте се да имате качествен нощен сън и не забравяйте, че както недоспиването, така и прекомерният сън допринасят за поява на мигрена.

Защита от слънчевите лъчи – предпазва от пролетна мигрена

Ярката светлина е предпоставка за отключване на пролетна мигрена. За да се наслаждавате на слънчевите лъчи без страх от главоболие, носете качествени слънчеви очила с поляризация и/или шапка с периферия. Ако на работното ви място или у дома имате големи прозорци, то просто в много слънчевите часове от деня дръпвайте завесите или пуснете щорите. А когато слънцето вече не е толкова „изгарящо“, е ваш ред за доза витамин D.

Физическа дейност и ограничаване на стреса

Редовната физическа активност и липсата на стрес минимизират риска за поява на пролетна мигрена. Доказано леките упражнения помагат за намаляване на болката. Разбира се, ако не сте тренирали цяла зима, не се „хвърляйте“ в тежък физически труд. Започнете бавно с разходки сред природата, които освен това ще помогнат и за намаляване на стреса, заедно с дълбоко дишане и практики като релаксация и йога. Всичко е във вашите ръце, опитайте!

Разчитайте на доказано природно средство при пролетна мигрена

Бъдете готови още преди мигрената да атакува с Мигренон / Migrenon®. Той е природно средство срещу мигрена, което облекчава болката, предотвратява мигренозните пристъпи и намалява честотата им. Ефективното му действие се дължи на активната съставка – партенолид, извлечена от билката Моминска вратига. Това естествено вещество е добре познато средство, което се използва за облекчаване на мигрена и други видове главоболие. Благоприятно повлиява пристъпите на мигрена и съпътстващите симптоми, като силна болка, гадене и повръщане. Помага за по-бързо възстановяване при пристъп на мигрена и връщане към нормалния ритъм на живот.

Продуктът има висок профил на безопасност, който позволява продължителен прием. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

Потърсете в аптеките или поръчайте още сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където ще се насладите на бързо и лесно пазаруване на атрактивни цени.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This