Неприятното нощно главоболие не е животозастрашаващо, но се отразява на съня и способността на организма да си почине през нощта. А всички знаем, че това е ключово за изпълнение на ежедневните ни задължения и е водеща причина за липсата на енергия. Вижте какво се крие зад състоянието и как успешно да се справите с него.

Причини, пораждащи нощно главоболие – вижте най-често срещаните

Съществуват различни причини, пораждащи нощно главоболие, на които трябва да се обърне сериозно внимание. Освен това, ако то се случва всяка вечер в продължение на седмица трябва да му се обърне сериозно внимание и да се посети специалист в областта.

Хипнично главоболие

Хипничното главоболие не е много познато, но често се проявява през нощта. Известното за него е, че засяга хората най-вече над 50 годишна възраст и че възниква през REM цикъла на съня. Характеризира се с внезапна пронизваща и остра болка в главата, която обикновено трае около 15 минути до 1,5-2 часа. Фактор отговорен за състоянието се оказва резкия спад в нивото на мелатонин в организма – хормон регулиращ съня.

Храните, отговорни за нощно главоболие

Въпреки, че не е проучено изцяло, според някои специалисти определени храни, които се консумират в по-големи количества могат да доведат до нощно главоболие. Такъв е случаят с тези, богати на мононатриев глутамат (MSG). Това е изкуствена добавка, която се използва ежедневно от хората като в някои сосове например или бульони и полуготови храни. Хората с непоносимост към нея могат да изпитат така нареченият MSG – синдром, който може да причини симптоми като нощно главоболие, гадене, кожни реакции, болка в гърдите и др. За живот без главоболие се старайте да се храните с повече пресни плодове и зеленчуци, и по възможност домашна храна.

Синусово главоболие

Този тип главоболие е предизвикано от синузит. Заради острото възпаление на синусите болката в главата е толкова силна, че понякога се бърка със симптоми на съдово главоболие или мигрена. Най-често то се засилва през нощта и е причина за нощно главоболие. Болката може да се повлияе, ако се увеличи влажността в стаята.

Синдром на експлодиращата глава, фактор за нощно главоболие

Може да ви звучи странно, но въпросният синдром е описан за пръв път в края на 19 век. И досега не се знае какво точно го предизвиква, като най-вероятно се дължи на увреждания на костите на ухото или на срив в нервната активност преди сън. Синдромът се характеризира със силно главоболие, което се появява точно преди заспиване, като жените са по-засегнати от мъжете. Освен това не може да се проследи честотата на проявите му. Едни го изпитват веднъж в живота си, а други – по-често. Интересен факт е, че изчезва толкова внезапно, колкото появяването му.

Различни причини за нощно главоболие и само едно решение с доказан ефект

За да се справите с причините за нощно главоболие може да се доверите на Мигренон / Migrenon®. Ефектът му се дължи на активната съставка партенолид – екстракт от Моминска вратига, който бързо и безвредно побеждава болката, намалява честотата и интензитета на пристъпите, спира гаденето и повръщането. Иновативните течни капсули – Solucaps, в които се предлага, гарантират неговото по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощния му ефект. Продуктът има изключително удобен прием, а дозировката е индивидуална и може да се адаптира според състоянието. За постигане на максимален ефект се препоръчва продължителното му използване минимум 3 месеца.

Може да го откриете в аптеките или да закупите онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This