Мигрена при деца е по-рядко срещано състояние, отколкото при възрастните. Като разновидност на стандартната мигрена, детската форма се характеризира с класически симптоми като силно главоболие и гадене. Детската мигрена обаче се свързва и с по-неспецифични прояви. Силните болки в корема при деца по време на мигренозен пристъп са типичен пример за такива прояви. Коремните болки са причина в голяма част от случаите мигрената при деца да се означава като абдоминална или коремна мигрена.

Болки в корема при деца с мигрена

Причини. Мигренозната болка и при възрастни, и при деца, включително в коремната област, се провокира от спазми на гладката мускулатура. Стената на стомаха е изградена от гладкомускулни влакна, чиeто свиване инервива прилежащите нервни окончания и отключва болковия синдром. Същият механизъм е в основата на мигренозното главоболие. Единствената разлика е в това, че провокиращ фактор при него е смазъмът на стените на някои мозъчни кръвоносни съдове. Затова болките в корема при деца са сред най-честите придружаващи главоболието симптоми на мигрена.

Особености. Характерна черта на коремната мигрена при деца е наследствената предразположеност към нея. В болшинството от случаите един или и двамата родители на засегнатите деца страдат от някаква форма на мигрена.
Болките в корема при деца с мигрена се локализират в централната част на стомашната област. В някои случаи отшумяват за няколко часа, в други може да продължат до няколко дни.

Характерно е, че силните болки в корема при деца с мигренозен пристъп изчезват по време на сън. Затова засегнатите деца рядко проявяват проблеми със съня, за разлика от възрастните с класическа мигрена, които често страдат от безсъние.

Друга ключова особеност на коремната мигрена е трудното й диагностициране. Характерните болки в корема при деца може да са провокирани от редица причини. Все още няма разработен метод или тест за точно диагностициране на това състояние.

Комплексно решение срещу болки в корема при деца с мигрена

Природният продукт Мигренон/Migrenon® действа изключително благоприятно срещу болковия синдром при мигренозен пристъп. Той повлиява гладката мускулатура на кръвоносните съдове и на стомашната стена, т.е. оказва комплексен ефект за намаляване на мигренозната болка в различните й форми.

Както с всяко заболяване при децата обаче и тук трябва да се подхожда с внимание. Гарантирано овладяване на болките в корема при деца с мигрена се постига при две условия:

  • когато е доказано, че коремните болки се дължат именно на мигрена
  • и когато Мигренон се прилага след лекарска консултация

Активната съставка на Мигренон е партенолид. Неговата безопасност и ефикасност срещу мигренозната болка е доказана и при възрастни, и при деца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This