Мигрена и синдром на раздразненото черво са две различни състояния, които са обединени от една важна особеност – в основата и на двете стои отключването на силен болков фактор. Този факт не е случаен. Според много специалисти мигрената и синдромът на раздразненото черво имат обща етиология, т.е. проявите им са провокирани от сходни фактори. Нещо повече – голяма част от хората с мигрена проявяват и стомашно-чревни симптоми, характерни за синдром на раздразненото черво. Според специалистите тази особеност показва, че овладяването на мигрената може да помогне за справяне и с чревните оплаквания. За целта е необходимо да се елиминират процесите, отключващи главоболието при мигренозния пристъп. Предполага се, че същите процеси са в основата и на болковия синдром в областта на червата.

Мигрена и синдром на раздразненото черво – общи особености

Според специалистите, изучаващи особеностите на двете състояния, мигрената и синдромът на раздразненото черво са свързани с изострена чувствителност на централната нервна система към болкови стимули. Наблюдава се намален праг на болка и тя се отключва включително от фактори, които нормално не провокират болков синдром. Например много пациенти с мигрена усещат кожата си болезнена на допир, т.е. имат свръх изострена кожна сетивност. Болшинството от пациентите със синдром на раздразненото черво имат повишена висцерална болкова сетивност и дори леко къркорене на червата може да отключи силна болка.

Дългогодишното проучване на връзката между мигрена и синдром на раздразненото черво разкрива една важна особеност. При пациентите, при които симптомите на двете състояния се проявяват едновременно, са установени генетични промени, водещи до промени в синтезата на серотонин – специфичен невромедиатор, означаван и като хормон на щастието. Установено е, че отключването на мигренозен пристъп е провокирано от повишена секреция на серотонин. Той води до отпускане и разширяване на мозъчните артерии. Някои от тях притискат т.нар. троичен нерв и отключват характерното мигренозно главоболие. Счита се, че именно повишената секреция на серотонин има роля и в повишената висцерална сетивност при синдром на раздразненото черво. Тази особеност показва, че в бъдеще може да се разчита на продукти, които едновременно да потискат проявите и на мигрената, и на въпросния синдром.

Трайно овладяване на мигрената – как?

Много специалисти постигат отлични резултати при допълващо лечение на мигрена с природния продукт Мигренон/Migrenon®. Той съдържа активна съставка партенолид като екстракт от билката Моминска вратига.

Действието на партенолид е насочено към задържане секрецията на серотонин. С това се постига отличен ефект за овладяване на мигрената в две основни насоки:

  • намаляване силата на мигренозния пристъп
  • оредяване честотата на пристъпите с времето

Мигренон е първи избор за трайно овладяване на мигрената, защото е доказано ефективен, може да се приема продължително време и без риск от нежелани странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This