Мигрената отдавна е предмет на редица научни проучвания. Освен търсенето на трайно лечение на мигрена, интерес будят и причините и рисковите фактори за появата й. Установено е, че сред отключващите мигрена причини е и хранителният режим. Някои типове храна доказано провокират мигренозен пристъп, а консумацията на други бързо допринася за овладяването му. С навлизането в периода на Коледните пости ще разгледаме по-подробно връзката между мигрената и храненето.

Мигрена – симптоми, които зачестяват по време на пост

През 2013 г. Международното дружество по главоболие публикува третото поред издание на т.нар. Международна Класификация на Типовете Главоболие (ICHD). В него фигурира специално обособен тип главоболие, означавано като „главоболие на постещите” или „мигрена на постещите”.

Характерни за нея са симптоми като:

  • умерено, непулсиращо главоболие във фронталната част на главата
  • с времето главоболието става дифузно, т.е. разпростира се и в други зони на главата
  • световъртеж и отпадналост

Оплакванията се появяват най-често след втория ден на пост. Вероятността от мигренозен пристъп нараства с напредването на поста, а най-застрашени са страдащите от различни типове хронична мигрена.

Причини за повишаване на риска от мигрена по време на пост

Като най-вероятна причина за мигренозните пристъпи по време на строг пост се посочва хипогликемията, или понижаването на кръвната захар. При генетично предразположените към мигрена хора дори слабите флуктуации на кръвна захар влияят на рецепторите за болка в мозъка и предизвикват пристъп. От друга страна хипогликемията води до вазодилатация (отпускане на мускулатурата на съдовите стени). Разширяването на мозъчните съдове е директна причина за поява на мигренозно главоболие.

За бързо овладяване на мигренозен пристъп, включително по време на пост, може да се разчита на доказаната сила на Мигренон/Migrenon®. Независимо от причините за поява на мигрена, този продукт блокира процесите, предизвикващи мигренозно главоболие. Продължителният прием на Мигренон помага както за намаляване силата на болката, така и за оредяване на пристъпите във времето.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This