Съществуват много утвърдени заблуди за главоболието като цяло и за мигрена в частност. Погрешните схващания за природата на главоболието и грешното отношение към него често са пречка за ефективно лечение.

Мигрена – митове и верни твърдения

Мит 1. Мигрена – това е просто главоболие.
Каква е истината? Главоболието е само част от проявите на мигрена. Днес мигрената се разглежда като неврологично разстройство. Прогнозите за болестта са добри, ако се спазват правилните лекарски препоръки. И наред с това се прилагат ефективни съвременни методи за овладяване на мигрена.

Мит 2. Мигрената не е опасна болест.
Каква е истината? Хроничната мигрена, макар и изтощителна, не представлява голяма заплаха. Опасност представляват мигренозните усложнения, особено мигренозен инсулт (мигренозен мозъчен инфаркт). Прекалената употреба на болкоуспокояващи, често съпътстваща хроничната мигрена, може да доведе до сериозни нарушения на вътрешните органи.

Мит 3. Спазмолитиците (лекарствени средства, които отпускат гладката мускулатура и премахват спазмите) са ефективни при лечението на мигренозен пристъп, тъй като тушират спазъма на кръвоносните съдове.
Каква е истината? Мигренозният пристъп настъпва при разширение, а не при съдов спазъм. Освен това много спазмолитици не действат на мозъчните съдове. Затова е необходимо ползването на подходящи препарати за мигрена.

Мит 4. Мигрена е заболяване, характерно само за жените.
Каква е истината? Жените наистина страдат от мигрена около 2-3 пъти по-често от мъжете. Но близо 6% от мъжкото население също е засегнато от мигрена.

Мит 5. Мигрената е болест, причинена от психологически фактори: стрес, честа смяна на настроението.
Каква е истината? Мигрената е неврологично заболяване. А психологическите фактори могат да повлияят само процеса на развитие на болестта. Например, стресът може да провокира пристъп, а депресията да предизвика хронична мигрена.

Как да овладеем мигрената?

Препоръчително е да се спазва ефективна терапевтична стратегия за овладяване на мигрена. В това отношение Мигренон/Migrenon® е с доказано действие. Продуктът има естествен произход и е напълно безвреден при продължителна употреба. Представлява висококачествен стандартизиран екстракт от Tanacetum parthenium (Моминска вратига), съдържащ 0.43 mg партенолид. Това е вещество с научно доказано действие при мигрена. Под формата на иновативна течна капсула (Solucaps) се резорбира по-бързо и напълно от организма.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This