Наследствеността играе голяма роля за появата на най-рядко срещаното, но и най-мъчително главоболие, известно като клъстерно. Ето защо изследователите продължават да изследват генетичните фактори за болезненото състояние.

Клъстерно главоболие и „вината“ на гените

Учени от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, анализират кръвни проби на повече от 600 души с клъстерни главоболия. При анализа те свързват две генетични области с тези разкъсващи и пронизващи главоболия.

Впоследствие шведските изследователи си сътрудничат с британска изследователска група. Съвместно събират и изследват проби от кръв и слюнка на над 850 души, които също са с диагноза клъстерни главоболия. Резултатът е, че още две генетични области са свързани с тежките болки в главата.

Откритието на шведският и британският научен екип се потвърждава от по-ранно изследване на холандски и норвежки изследователи. След детайлен анализ на данните от научните изследвания се установява, че някои генетични области са по-тясно свързани с клъстерните главоболия от други. Докладът от работата е публикуван в онлайн изданието на сп. Annals of Neurology през 2021 г.

Коментарът на изследователите

„Изненадахме се, когато открихме толкова силни връзка между гените и клъстерните главоболия при сравнително ограничена група от хора. Това ни дава основание да смятаме, че генетиката има ключова роля към разбирането на етиологията на тези главоболия“. Думите са на Кармен Фурие, изследовател в областта на невронауките в Каролинския институт.

Генетичните области, свързани с клъстерните главоболия, включват гени, които са асоциирани с невровъзпаление.

Шведските учените планират провеждане на по-задълбочени изследвания по въпроса. Целта е да се съберат и анализират генетични проби и клинични данни от повече хора с клъстерни главоболия. Това би помогнало на изследователите са разберат дали от гените зависи ефективността на леченията, прилагани при тези главоболия. Припомняме, че въпросните лечения не са специално предназначени за клъстерни главоболия и невинаги дават желания резултат.

Партенолид – природната сила срещу клъстерно главоболие

Екстрактът от лековитото растение Моминска вратига (Tanacetum parthenium), познат като партенолид, е с доказани ползи за облекчаване и предотвратяване пристъпи на мигрена и различни видове главоболие. Оптимално количество от него (над 0.43 мг) се съдържа в природния продукт Мигренон / Migrenon®.

Освен че е пречистен до съвършенство и е прецизно дозиран, партенолидът в продукта е извлечен посредством патентован процес на вакуум екстракция. При този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане.

Независими едно от друго изследвания показват, че редовният и продължителен прием допринася за намаляване силата на болката и разреждане на пристъпите. Това води до значително подобряване качеството на живот на пациентите.

Продуктът може да се приема успоредно с назначените лекарства. Практически безвреден е. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This