Вестибуларна мигрена е един от представителите на мигренозните състояния, носещи със себе си различни по вид симптоми. Добрата новина е, че голяма част от проблема е проучен, което позволява по-доброто му контролиране и предотвратяване на тежки пристъпи. Прочетете статията, опознайте вестибуларната мигрена и я овладейте навреме.

Вестибуларна мигрена – същност

Вестибуларната мигрена е вид мигрена. А тя от своя страна е разстройство на мозъка, което причинява свръхчувствителност към светлина, звук, движение, миризма и болка. За разлика от класическата мигрена, която се описва като силно, пулсиращо главоболие, при вестибуларната няма болка, свързана с нея в 50% от времето. Тя причинява епизоди на замаяност, описани като люлеене, въртене, плаване, вътрешно движение и замайване. Най-често те възникват спонтанно, като честа причина за тяхната поява са: стрес, проблеми със съня, пропускане на хранене, дехидратация, други заболявания. Вестибуларната мигрена обикновено се наблюдава при пациенти, които имат „мигренозни еквиваленти“ като:

 • замръзване на мозъка (главоболие от сладолед)
 • синусово главоболие
 • вертиго
 • ходене или говорене на сън
 • лична анамнеза за болезнена мигрена или фамилна анамнеза за мигрена

Освен това тя може да се появи често и при по-редки нарушения на равновесието, като болест на Мениер, например.

Кои хора най-често страдат от вестибуларна мигрена?

Трудно е да се каже колко хора живеят с това състояние. Симптомите наподобяват много други заболявания. Изследователи смятат, че засягат около 1% от населението, като броят на засегнатите може да е по-висок. Подобно на традиционните мигрени, те са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Симптомите на световъртеж обикновено се появяват за първи път около 40-годишна възраст, но състоянието не засяга само възрастните. Децата също могат да бъдат засегнати.

Как се диагностицира вестибуларна мигрена?

Няма кръвен или образен тест, който може да каже със сигурност дали страдате от вестибуларна мигрена. Но Международното общество за главоболие наскоро създаде първите критерии, които да помогнат на вашия лекар да диагностицира разстройството. Може да имате вестибуларна мигрена, ако:

 • Имате доказана мигрена или сте имали в миналото
 • Имате поне пет епизода на световъртеж
 • Епизодите продължават от 5 минути до 72 часа

Освен това обаче, поне половината от пристъпите се случват с един от следните симптоми на мигрена:

 • Главоболие, което е едностранно, пулсиращо и се влошава при активност
 • Чувствителност към светлина или звук
 • Виждане на блестящи или мигащи светлини – мигренозна аура

Методи за лечение на вестибуларна мигрена

Основа на лечението на вестибуларната мигрена е подобряване начина на живот. Това включва редовен и спокоен сън, поддържане на добра хидратация, здравословно хранене, упражнения с умерена интензивност през повечето дни и участие в програма за управление на стреса. Ако вестибуларната мигрена е активна въпреки горе посочените неща е добре да изпробвате и комбинация от физиотерапия (вестибуларна), витамини и медикаменти, предписани лекар, за намаляване честотата и тежестта на пристъпите.

Природно решение за справяне с вестибуларна мигрена по напълно естествен начин

За успешно справяне със симптомите на вестибуларна мигрена може да се доверите на Мигренон / Migrenon®. Мощният му ефект се дължи на активната съставка партенолид – екстракт от Моминска вратига, който бързо и безвредно побеждава болката, намалява честотата и интензитета на пристъпите. Иновативните течни капсули – Solucaps, в които се предлага, гарантират неговото по-бързо и цялостно усвояване от организма и по-бързия му ефект. Изключително удобен за прием, като дозировката му се адаптира спрямо състоянието и тежестта на симптомите. С висок профил на безопасност, позволяващ използването му за дълъг период от време. За оптимален ефект приемайте минимум 3 месеца.

За живот без главоболие потърсете продукта в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This