Вестибуларна мигрена е поредният представител на голямото семейство на мигренозните състояния. Както останалите типове мигрена и вестибуларната все още крие своите тайни. За нея обаче се знае достатъчно по отношение на причините за появата й и начините, по които може да се контролира.

Вестибуларна мигрена – причини

За вестибуларна мигрена се говори, когато мигренозният пристъп и главоболието са придружени от световъртеж (виене на свят). Генетични изследвания на такива пациенти са показали повишена активност на някои дялове на продълговатия мозък, както и на определени гени.

Свръхактивност на продълговатия мозък променя кръвотока в мозъчните съдове. Въпросните гени пък регулират дейността на йонни канали, определящи разпространението на нервни импулси в мозъка. Свръхактивност на продълговатия мозък и на някои гени напълно нормално може да доведе до едновременна поява на мигрена и световъртеж.

С какво най-често се обърква вестибуларната мигрена?

Базиларна мигрена. Нейните пристъпи също са придружени от световъртеж, но те обикновено отшумяват след периода на юношеството. Назована е така на името на базиларната артерия. Именно нейни спазми водят до появата на мигрена. Успоредно се появява и световъртеж, защото базиларната артерия кръвоснабдява и центровете за равновесие в мозъка. Разликата между двете мигренозни състояния се определя главно от наличието на характерни симптоми при базиларната мигрена като:

– двойно виждане

– нарушения в говора

– проблеми със слуха

Мениерова болест. При нея е налице увреждане на вътрешното ухо, което води до шум в ушите и световъртеж. Нерядко хора страдат едновременно от Мениерова болест и вестибуларна мигрена, но двете състояния трябва да се разглеждат поотделно.

Панически атаки. Наред с гръдната болка и усещането за задушаване, тези атаки са придружени често и от проблеми с равновесието. Около 45% от хората с паническо разстройство страдат и от мигрена. Това е допълнително потвърждение за връзката между мигрената и дейността на вестибуларния апарат.

За справяне с вестибуларната мигрена

За намаляване на главоболието и оредяване на мигренозните пристъпи разчитайте на Мигренон/Migrenon®. Активната му съставка партенолид влияе върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове и допринася за намаляване на мигренозната болка. Това е напълно безопасен лечебен метод за справяне с различните видове мигрена.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This