Смяната на сезоните въздейства върху човешкото тяло по различни начини. При много хора пролетта идва с неприятните прояви на сезонна алергия, при други пък зачестяват пристъпите на главоболие и мигрена, а при трети се проявява неприятното емоционално неблагоразположение, познато като сезонно афективно разстройство. Едно е сигурно – усилването на мигренозните атаки прави този сезон не особено очакван и желан за страдащите от хронична мигрена.

Мигрена през пролетта – какви са причините за обостряне на проявите ѝ?

Според проведено изследване повече от половината от хората, които страдат от мигрена, сигнализират за обостряне на състоянието при промени в метеорологичните условия – най-вече през пролетта и есента.

Променливото време, честите бури и дъждове и ниското барометрично налягане променят налягането в синусите. Това води до разширяване на кръвоносните съдове, с което се отключва появата на мигренозна болка през пролетта.
Известно е също, че смяната на сезоните предизвиква определени промени в механизмите в мозъка, отговорни за мигренозното главоболие. Освен това през пролетта и с преминаването към лятно часово време дните стават по-дълги и се радваме на повече и по-силна дневна светлина, както и на по-продължително слънчево греене, което обаче страдащите от мигрена посочват като провокиращ фактор, който отежнява състоянието им. Предизвиква се от т.н. фотофобия или чувствителност към светлина.

Но не само атмосферните и метеорологични условия са единствената причина за обостряне на проявите на мигрена през пролетта. Алергиите през този период от годината също се смятат за провокиращ фактор за отключване на мигренозна болка. В проучване от 2013 г. се посочва, че хората със сезонна алергия и сенна хрема са с 33% по-предразположени към увеличаване на мигренозните атаки в този сезон от годината в сравнение с хората, които не страдат от подобни алергични състояния. Когато въздухът се изпълни с полен, при страдащите от алергия се наблюдава възпаление на синусите, което е в основата на мигренозна болка.
Човек не може да контролира времето и метеорологичните условия, но може да облекчи болката на пролетна мигрена с помощта на ефективни и безвредни природни средства.

Партенолид – най-ефективното природно средство срещу мигрена!

Партенолид представлява биологично активно вещество, което се извлича от билката Моминска вратига с латинско наименование Tanacetum parthenium. Веществото притежава мощен противовъзпалителен ефект, благодарение на който се потискат химичните реакции в мозъка, водещи до мигрена. Партенолид е основна съставка в природния продукт Мигренон/Migrenon®.
Мигренон се различава от другите продукти по начина на извличане на активната съставка и фармацевтичната форма – течни капсули (Solucaps). Методът на извличане е чрез вакуум екстракция, с което се постига 25 пъти по-висока концентрация на активното вещество. Резултат от приема на Мигренон се наблюдава след няколко седмици, но затова пък ефектът е траен при редовен и последователен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This