Официалната статистика сочи, че трима на всеки четирима души, страдащи от мигрена, са жени. На какво се дължи тази тенденция и как по напълно естествен начин потърпевшите дами да овладеят мигренозните атаки?

Защо дамите са предразположени към мигрена?

Хормонални промени

Колебанието в нивото на основния женски полов хормон естроген е сред основните отключващи фактори на мигрена при нежната половина на човечеството. Преди пубертета рискът от поява на мигренозно главоболие при представителите и на двата пола е приблизително еднакъв. През периода на юношество обаче ситуацията рязко се променя. Когато хормоните започват да „бушуват“, подрастващите момичета стават до три пъти по-уязвими към мигрена, отколкото момчетата. Възможността от поява на мигрена при тях допълнително се увеличава от приема на противозачатъчни таблетки. Честотата и тежестта на мигренозните атаки значително намаляват по време на бременност и след навлизане в менопауза.

Храни и напитки

Определени храни и напитки, съдържат вещества, които провокират мигрена при жените. В зрялото сирене, червеното вино и бирата това е аминокиселината тирамин, която се натрупва в процеса на съхранение на продуктите. В сушените плодове и виното главни „виновници“ за появата на пулсиращата болка в главата са сулфитите, вложени за консерванти, в месните консерви и обработените червени меса и филета са нитритите, в изкуствено подсладените десерти и напитки – аспартамът, в шоколада – фенилетиламинът, а в полуфабрикатите – мононатриевият глутамат. Хранителната непоносимост или алергия към протеините в млякото също може да отключи мигрена при дамите.

Стрес

Силното нервно напрежение е в основата на 70% от случаите на мигрена при нежния пол. Прекомерният стрес най-напред води до психогенно главоболие. То потискат способността на мозъка да реагира нормално на психологическите фактори, влияещи върху стресовото преживяване. Когато хронифицира, засегнатите попадат в плен на мигрената. Фактори за формиране на стресови ситуации, респективно за отключване на мигренозно главоболие, са ярки мигащи светлини, силна слънчева светлина, неприятни миризми, силни шумове, конфликти, депресия, безпокойство, домашно насилие, безсъние.

Синтетични лекарствени препарати

Редица проучвания сочат, че прекомерната употреба на някои лекарства срещу мигренозно главоболие води до увеличаване на честотата и тежестта на пристъпите при дамите. Такива са болкоуспокояващите (морфин), аналгетиците (барбитурати), триптаните (суматриптан), нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен) и медикаментите, съдържащи кофеин и ерготамин.

Как жените резултатно и безопасно да овладеят пристъпите на мигрена?

Ефективното лечение на мигрена при дамите започва с избягване на провокиращите фактори. Естествено продължение на терапията е приемът на Мигренон/Migrenon®. Всяка течна капсула от този изцяло природен продукт, разработен на базата на висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига, доставя на организма 0.43 mg партенолид. Оптималното количество от активната съставка спомага за потискане на химичните реакции, водещи до развитие на мигренозно главоболие. Мигренон оказва благоприятен ефект и при други видове главоболие, ревматични болки и спазми на гладката мускулатура. Има удобен прием и позволява адаптиране на дозата според силата на мигренозната болка. Може да се комбинира с аналгетици и други лекарства за мигрена. Напълно безопасен е и е подходящ за продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This