Алергия от всякакво естество може да бъде в основата за повтарящи се неприятни главоболия и пристъпи на мигрена. Както хранителните алергии, така и алергични реакции към дразнители от околната среда са в доказана корелативна връзка с обострянето на мигренозни пристъпи. Особено през пролетта, със затопляне на времето много хора се сблъскват с негативните прояви на пролетната алергия, позната още като алергичен ринит или сенна хрема, която освен обичайните симптоми като кихане и запушен нос, може да бъде основен провокиращ фактор за отключване на мигрена.

Алергия и мигрена – особености

Мигрена, провокирана от алергия, може да бъде както лека, така и по-тежка. Обикновено болката е локализирана от едната страна на главата. В допълнение към силната болка в главата хората с алергия могат да изпитат и други неприятни симптоми като зрителни нарушения, гадене, загуба на апетит и други.

Видове алергия, които провокират мигрена

Алергичен ринит

Алергичният ринит се смята за един от най-честите провокатори на мигрена. При страдащите от този вид алергия се наблюдава набъбване и възпаление на носната лигавица при излагане на даден алерген – най-често тревни полени. По нервен път до мозъка се изпращат сигнали, в резултат на което се обострят познатите симптоми на мигрена. Според американски учени вероятността от обостряне на признаците на мигрена при хора с алергичен ринит са значително по-високи, отколкото при хората, които не страдат от алергия.

Хранителна алергия

Установено е, че непоносимостта към дадени храни може да отключи пристъп на мигрена. Определени храни като зрели сирена и шоколад отключват реакция, която е по-скоро фармакологична, отколкото алергична. Хората рядко правят връзка между честите си пристъпи на мигрена и храната, която консумират. Но в резултат на фармакологичното действие на храната до мозъка достигат определени химикали, които се смятат за първоизточник на болката при подобни случаи.

Други алергии

При наличието на определен алерген в тялото се произвежда хистамин (биологично активно вещество, което принадлежи към групата на биогенните амини). Установено е, че при хората с мигрена, плазмените концентрации на хистамин са повишени, което се смята за основна причина за мигрена вследствие на алергия.

Решението при мигрена вследствие на алергия

Освен ограничаване излагането на алергени, пристъпите на мигрена могат да бъдат успешно овладяни чрез редовния прием на Мигренон/Migrenon®. Това е природен продукт, който подобрява качеството на живот на страдащите от мигрена, независимо какъв е първоизточникът на болката. Мигренон облекчава всякакви видове главоболие и мигрена, а също така съдейства за облекчаване на спазми на гладката мускулатура и на различни ревматични болки.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This