Един естествен подход за облекчаване на болката, който придобива популярност е масаж при мигрена. Този метод предлага не само незабавен комфорт, но може да бъде и проактивен начин за управление и намаляване честотата на главоболието. В тази статия ще проучим как масажът при мигрена работи за минимизиране на неприятното усещане, най-добрите техники и защо е привлекателен вариант за мнозина.

Масаж при мигрена – как действа?

Масажът при мигрена е насочен към специфични зони на напрежение и стрес в тялото, които могат да допринесат за намаляване на болката. Когато се появи мигрена, мускулите около главата, шията и раменете често се стягат, което засилва дискомфорта. Масажът действа, като отпуска тези мускули, подобрява кръвообращението и освобождава ендорфини – естествените болкоуспокояващи в тялото.

Едно от основните предимства на мигренозния масаж е способността му да намалява стреса, често срещан фактор за мигрена. Като успокоява нервната система и насърчава релаксацията, масажът може да помогне за предотвратяване появата на мигрена на първо място. Освен това редовната масажна терапия ще допринесе за намаляване на интензивността и продължителността на мигренозните пристъпи, когато се появят.

Най-добрите техники за масаж при мигрена

Има няколко масажни техники, специално пригодени за облекчаване на болката от мигрена. Тези методи могат да се извършват от професионален масажист или в някои случаи да се практикуват у дома.

Терапия с тригерни точки

Терапията с тригерни точки е мощна техника за масаж на мигрена, която се фокусира върху специфични „тригерни точки“ в мускулите. Това са области на стягане, които могат да препратят болка към други части на тялото, включително главата. Чрез прилагане на натиск върху тези точки, често разположени във врата и раменете, напрежението, което допринася за мигрена, може да бъде освободено. Този метод е особено ефективен за тези, които изпитват мигрена поради мускулно напрежение или лоша стойка.

Масаж на скалпа

Масажът на скалпа е друга ефективна техника при мигрена. Внимателното разтриване на скалпа може да увеличи притока на кръв към зоната, насърчавайки релаксацията и намалявайки интензивността на мигрената. Тази техника включва използване на върховете на пръстите, за да правите кръгови движения по скалпа, като прилагате различен натиск. Това не само действа успокояващо, но също така може да помогне за облекчаване на пулсиращата болка, придружаваща мигрената.

Рефлексотерапия

Рефлексологията, вид масаж при мигрена, включва прилагане на натиск върху определени точки на краката, ръцете или ушите, които съответстват на различни части на тялото, включително главата. Тази техника може да бъде особено полезна за тези, които предпочитат по-малко директен подход към масажа. Чрез стимулиране на тези рефлексни точки се активират естествените лечебни процеси на тялото, което може да помогне за намаляване на болката от мигрена.

Ароматерапевтичен масаж

Комбинирането на мигренозен масаж с ароматерапия може да подобри терапевтичния ефект. Етеричните масла като лавандула, мента и евкалипт са известни със своите успокояващи и болкоуспокояващи свойства. Когато се използват по време на масаж, тези масла могат да помогнат за по-ефективно облекчаване симптомите на мигрена. Ароматерапевтичният масаж включва нежни техники на поглаждане, комбинирани с вдишване на етерични масла, осигуряващи физическо и психическо облекчение.

Допълнително средство за облекчаване на болката от мигрена

В редовете по-горе посочихме масажни техники, които засегнатите да използват за облекчаване на болката, както и за редуциране честотата и интензивността на пристъпите. Като допълнение, посочваме още едно напълно натурално средство, което успешно овладява мигрената и съпътстващите я неразположения. Запознайте се с Мигренон / Migrenon®. Продуктът използва силата на природата в лицето на лечебното растение Моминска вратига. Екстрактът от билката, познат като партенолид, има доказани ползи за облекчаване и предотвратяване на мигренозни пристъпи. Веществото потиска химичните реакции, причиняващи мигренозна атака. Намалява силата на болката, облекчава гаденето и повръщането. Спомага за разреждане на мигренозните пристъпи. Оказва благоприятен ефект и при други видове главоболие. Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This