Съдово главоболие е състояние, при което болката е провокирана от свиването и отпускането на кръвоносните съдове в областта на главата. Типичен пример за главоболие със съдов произход е мигрената.
Съдовото главоболие има някои характерни особености, отличаващи го от другите типове главоболие. Основни сред тях са типичните му симптоми, чието овладяване е в основата на успешното лечение.

Съдово главоболие – причини, симптоми

Съдово главоболие се причинява от фактори, които променят тонуса на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове на главата. Загубата на мускулен тонус води до прекомерно разширяване и възпаление на съдовите стени. Пулсацията на кръвоносните съдове при преминаването на кръвта през тях отключва болковия синдром.

Основна подлежаща причина за нарушаване тонуса на гладката мускулатура в съдовите стени е прекомерното отделяне на хормона серотонин. Той има вазодилативно действие – води до прекомерно отпускане на съдовите стени. Овладяването на секрецията на серотонин е ключов фактор при профилактика и лечение на съдово главоболие, включително мигрена. С него се постига траен контрол върху честотата на мигренозните пристъпи и силата на симптомите.

Симптомите на съдово главоболие включват:

  • пулсираща болка в главата
  • засилване на болката при физическо натоварване (в основата на този симптом стои учестяването на пулса, водещо до по-сериозен натиск и дразнене на възпалените съдови стени)
  • периодично затихване и поява на нови пристъпи на болка през определено време

Съдово главоболие – трайно овладяване

Премахването на факторите, нарушаващи нормалната вазодилатация, е главно средство за трайно овладяване на симптомите при лечение на съдово главоболие и мигрена. Както стана дума, основният фактор, отключващ съдово главоболие, е неконтролираната секреция на серотонин.

За задържане секрецията на серотонин и овладяване на съдовото главоболие се препоръчва прием на Мигренон/Migrenon®. Активната съставка на Mигренон е партенолид, извлечен от билката моминска вратига. Партенолид действа аналгетично и противовъзпалително. Задържа секрецията на серотонин, с което повлиява гладката мускулатура на съдовете и намалява силата на главоболието. Приемът на Мигренон се препоръчва като доказано ефективно средство с благоприятен ефект върху пристъпите на съдово главоболие от типа на мигрена, клъстерно главоболие и др.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This