Страдащите от хронична мигрена трябва да обърнат сериозно внимание на съня си. Този съвет дават учени, които доказаха връзката между хроничните проблеми със съня и атаките на мигрена. Безсънието и недоспиването се посочват като провокиращи мигренозен пристъп фактори, които хората с хронична мигрена трябва да преборят.

Мигренозен пристъп и проблеми със съня – научно доказаната връзка

Връзката между мигренозния пристъп и проблемите със съня се доказва от две специално проведени проучвания сред жени с хронична мигрена.

Първото проучване проследява състоянието на 150 жени с мигрена и установява, че над 80% от тях се оплаквали от хронични проблеми със съня. При болшинството от тях мигрената се проявявала със силно сутрешно главоболие, отчитано в продължение на няколко поредни дни всеки месец. Тези данни станали първата причина учените да свържат проблемите със съня с отключването на мигренозен пристъп.

Второто проучване, което затвърждава това убеждение, е проведено сред 100 от жените, участвали и в първото изследване. Всички те са преминали през няколкоседмична програма за подобряване на съня. В края на програмата при всички от тях е отчетено намаляване на честотата и силата на мигренозните пристъпи.

Как проблемите със съня отключват мигренозен пристъп?

В основата на мигренозния пристъп стоят сигналите, изпращани от нервните клетки, които предизвикват свиване и последващо отпускане на стените на кръвоносните съдове в мозъка. Тези процеси са съпроводени с отделянето на провъзпалителни фактори, които отключват усещането за главоболие.

Въпросните сигнали, които нервните клетки изпращат, се предават посредством т.нар. невротрансмитери. Един от тях стои в основата на отключването на мигренозните пристъпи. Това е серотонинът, известен и като хормон на щастието.

Серотонин се секретира по време на най-дълбоките стадии на съня. Хората с разстроен сън често не достигат до тази негова фаза и секрецията на серотонин се компрометира. Именно дисбалансът в нивата му има огромна роля за хроничните атаки на мигрената. Регулирането секрецията на серотонин е ключово условие за трайното овладяване на мигрената и намаляване силата и честотата на мигренозните пристъпи.

Природен продукт за контролиране секрецията на серотонин и овладяване на мигренозните пристъпи

Редица клинични проучвания доказват, че екстрактът от Моминска вратига (Танацетум партениум) регулира секрецията на серотонин и действа благоприятно за редуциране честотата на мигренозните пристъпи. Позитивният ефект се дължи на активното вещество партенолид, чието съдържание в екстракта от Моминска вратига е максимално високо.

Природният продукт Мигренон/Migrenon® съдържа оптимално количество партенолид (0,4 мг), извлечен именно от Моминска вратига. Приемът на Мигренон се препоръчва за постигане на контрол върху проявите на мигрената при възрастни и деца. Желателно е да се проведе лекарска консултация за предписване на точна дозировка, така че ефектът на Мигренон да бъде максимално бърз и траен.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This