Сред множеството причини за мигрена има и такива, които не сме очаквали, но са еднакво релевантни. Вижте кои са те и какво е дълготрайното решение при нетърпимо мигренозно главоболие.

Мигрената се проявява с пристъпи на силно непоносимо главоболие

Страдащите от мигренозни пристъпи описват болката различно, което показва различните индивидуални физически проявления. Оказва се, че промяната в мозъчния кръвоток, вследствие отпускането и свиването на кръвоносните съдове, е в основата на непоносимите главоболия. Всяка подобна промяна се възприема като неспецифична от мозъчните нервни клетки, което ги насочва към активиране на “болкови” реакции.

Концентрацията на хормона серотонин като една от евентуалните причини за мигрена

„Хормонът на щастието“ се синтезира в тялото при разграждането на една от незаменимите за организма аминокиселини – триптофан. Специфичната му структура обяснява и неговата невромедиаторна роля – предаване на нервните импулси между отделните клетки на нервната система. Концентрацията на свободния серотонин обаче, повлиява и съкращението и отпускането на гладката мускулатура в тялото, включително и в кръвоносните съдове.

Изследвания са показали различия в нивата на серотонин преди и след процесите на контракция на гладката мускулатура. Високите му нива съкращават мускулните влакна, а изчерпването му ги отпуска. Регулиране отделянето на серотонин е ключ към овладяването на мигрената, намаляването честотата на пристъпите и болката.

Според проучване на американски невролози, една от възможните причини за мигрена в зряла възраст е психологическа травма от детството

Според новите теории, мигрената е прогресиращ неврологичен процес. Той може да бъде прекъснат във всяка фаза на развитие или да се прояви като мигрена или друг вид главоболие. С годините може да се добавят нови и по-тежки симптоми.

Американските невролози провеждат проучване с над 8300 души, страдащи от мигрена и над 1400 с тензионно главоболие. Специалистите са установили, че една четвърт от засегнатите са преживели психическа травма през детството си. Ръководителят на американското проучване споделя, че лошото отношение в детството и събитията, причиняващи стрес могат да доведат до редица отрицателни ефекти. Един от тях е повишеният риск от отключване на мигрена.

Покачване на температурите и падане на атмосферното налягане могат да се превърнат в причини за мигрена

Оказва се, че пролетта не идва сама, а носи мигренозните пристъпи със себе си. Някои от причините на мигренозното главоболие като стрес и напрежение могат да се избягват и минимизират. Климатичните и сезонните промени обаче са неизбежни.

Хроничното протичане на заболяването обикновено изгражда някои полезни хранителни навици. Хранителният режим през пролетта е добре да бъде ориентиран към пресни плодове и зеленчуци. Важно е набавянето на оптимални дози магнезий, чието изчерпване отключва мигренозните пристъпи.

Прекомерната употреба на аналгетици може да е сред основните причини за мигрена

Според лекарите, главоболието е едно от най-често срещаните страдания, които засягат нашето тяло. Стресът, напрежението и динамичният начин на живот, който водят повечето хора в наши дни, имат огромно значение за появата на мигрена. Болкоуспокояващите медикаменти са едни от най-популярните в домашната аптечка. Първото нещо, към което „посягаме“ при главоболие и зъбобол са обезболяващите средства (аналгетици), чиито списък е дълъг.

Парадоксът, породен от употребата на обезболяващи, е наречен от учените лекарствено главоболие. Това е една от причините Световната здравна организация да излезе със становище, че употребата на аналгетици трябва да бъде сведена до минимум. От друга страна, страничните ефекти на аналгетиците не са никак малко.

Болките, предизвикани от продължителния прием на аналгетици, се появяват ежедневно като болния усеща главоболие още със събуждането си. Обикновено болката се запазва през целия ден, като понякога се променя само нейната сила – слаба, умерена, тъпа или двустранна. Ако не се вземе аналгетик, болката се усилва значително, а след прием тя не изчезва напълно, а отслабва за кратко. Този тип главоболие е характерно за начална форма на зависимост към аналгетици, като болките се появяват няколко месеца след честия им прием. Най-уязвими към поява на лекарствено главоболие са хората, страдащи от мигрена.

Независимо какви са причините за мигрена – решение има!

Всеки получил веднъж мигренозен пристъп си пожелава той да не се повтори. За успешна профилактика и облекчаване симптомите на мигрената се препоръчва прием на Мигренон/Migrenon®.

Разработен в специална фармацевтична форма – течни капсули, активната съставка на продукта – партенолид, се усвоява бързо, лесно и в оптимални количества. Партенолидът блокира химичните процеси, водещи до пристъп на главоболие. Доказано, е че Мигренон намалява честотата и тежестта на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот.

Трикратен дневен прием на една течна капсула повлиява симптомите на мигрената, а продължителността на приема зависи от честотата и тежестта на пристъпите. Мигренон е съвместим с лекарствени средства, които се използват при мигренозен пристъп. Природният продукт Мигренон е абсолютно безопасен, дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This