Хората, заразени с Ковид-19 е възможно да изпитат симптоми на очна мигрена. Главоболието и загубата на обоняние са най-честите оплаквания при инфектиране с вируса. Обикновено пациентите описват болката като стягане с обръч около главата или епизод на мигрена. Главоболието се наблюдава както при хора с история на мигренозни пристъпи, така и при пациенти без анамнеза за мигрена.

Тези симптоми сигнализират за очна мигрена

Мигрената е неврологично състояние, което причинява силно главоболие. Има данни за наследствена предразположеност. Терминът „очна мигрена“ се използва, когато говорим за главоболие, придружено със смущения в зрението. Те могат да включват:

  • Поява на сляпо петно
  • Поява на светлинни проблясъци
  • Временна загуба на зрение

При този вид мигрена главоболието идва веднага след аурата или най-късно до час.

Каква е връзката между очна мигрена и Ковид-19

Немалко пациенти с предишна история на мигрена съобщават за влошаване на мигренозните епизоди по време на боледуване от коронавирус. А при други, които не са страдали от мъчително главоболие, симптомите се появяват при инфекция с Ковид-19.

Изследователите все още нямат ясен отговор как вирусът, който причинява Ковид-19, взаимодейства с нервната система. Някои хора с анамнеза за мигрена съобщават за повишена честота или интензивност на мигренозните епизоди по време на боледуване от коронавирус.

В проучване, проведено през август 2020 г. изследователи наблюдават симптомите на 13 души, заразени с Ковид-19, чийто основен симптом е главоболие. Пет от участниците са били предварително диагностицирани с мигрена, а трима от тях развиват главоболие като първоначален симптом.

Авторите си обясняват главоболието като следствие от проникване на коронавируса в тригеминалния нерв. По този начин може да се активизират механизми, за които е известно, че предизвикват епизоди на мигрена. Тригеминалният нерв отговаря за сетивната инервация на лицето. Изследвания са установили, че в някои части на нерва липсва защитната бариера, която помага да се предотврати навлизането на микроорганизми в централната нервна система. Проучвания са открили доказателства за дегенерация на тригеминалния нерв при хора с Ковид-19. Увреждането е предизвикано директно от вируса или от имунния отговор на организма.

Ефективен подход за овладяване на пристъпите на очна мигрена

Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт с мощен ефект при мигрена. Активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) доказано разрежда и предотвратява мигренозните пристъпи. Освен, че повлиява благоприятно върху мигренозните атаки, партенолидът спира гаденето и повръщането. Също така влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This