Научно доказано е, че атмосферните условия са сред водещите фактори, които отключват пристъп на мигрена. С най-силно влияние сред тях са резките температурни промени, характерни за пролетта и есента. Оказва се обаче, че като сбор от характерни климатични условия лятото предлага най-голяма съвкупност от фактори, които може да отключат мигрена. Това го превръща в сезона с най-чести и най-силни пристъпи на заболяването. Статистиката сочи, че това е неоспорим факт.

Намираме се в “сезона на мигрената”. Затова ще посочим към кои фактори трябва да се отнасят с най-сериозно внимание хората с мигрена и на какво могат да разчитат за по-трайното й и успешно овладяване през лятото.

Най-мощните фактори, отключващи мигрена през лятото

Горещини. Високите температури са най-продължително действащият летен фактор. Същевременно поддържането на терморегулацията с редовно намаляване и увеличаване притока на кръв към периферните зони на тялото и главата може много бързо да отключи мигренозен пристъп.

Дехидратация. Рискът от обща дехидратация на организма е най-сериозната заплаха за здравето през лятото. Това е един от най-мощните фактори, отключващи пристъп на мигрена. При дехидратация сгъстяването на кръвта оказва влияние върху течливостта й и върху състоянието на кръвоносните съдове и може да доведе до промени в тях, които да отключат мигрена.

Чести бури. Лятото е сезонът на най-чести и силни бури. Влиянието на създаваните тогава електромагнитни полета за отключване на мигренозен пристъп е добре проучено и доказано. Същото важи и за магнитните бури, съпровождащи слънчевите изригвания.

По-често посещение на шумни и силно осветени места. През лятото сме най-склонни да посещаваме места със силен шум и ярка осветеност. Към подобни събития обаче хората с мигрена трябва да се отнасят с повишено внимание. Шумът и ярките светлини, успоредно със силните аромати, повишават риска от обостряне на мигрената.

Стрес. Макар и да е сезонът на най-продължителните почивки, през лятото често се установяват и най-високите нива на стрес. Завръщането след отпуска ни сблъсква с насъбрани задачи, които ни стресират силно, в рязък контраст с предхождащата почивка. Почти няма човек, страдащ от хронична мигрена, при който стресът да не провокира пристъп още в първите дни след летен отпуск.

Успешно и трайно овладяване на мигрена в най-рисковия за появата й сезон

Посочените са основните, но не и всички възможни обострящи мигрената фактори, актуални през лятото. Според индивидуалните особености на всеки човек с мигрена към тези фактори може да се прибавят още много други. Затова мерките за овладяване на мигрената трябва да са комплексни и да са насочени към намаляване влиянието на всички тях.
Комплексно природно решение за овладяване на мигрената предлага Мигренон/Migrenon®. Той съдържа партенолид – вещество, извлечено от билката Моминска вратига. Независимо кой от посочените по-горе фактори провокира атаката на мигрената, партенолид успешно потиска химичните реакции, водещи до отключване на пристъпа.

Мигренон е изцяло природно средство с напълно изяснено и добре проучено действие, което не крие риск от нежелани ефекти и успешно намалява силата и честотата ма мигренозните пристъпи.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This