Мощните слънчеви изригвания, провокиращи магнитна буря на Земята, влияят силно на човешкото здраве. Тази връзка е доказана по отношение на обостряне на сърдечно-съдовите заболявания, депресивните състояния и др. Ново проучване доказва мощното влияние на магнитните бури и върху пристъпите на мигрена.

Страдащите от хронична мигрена трябва да са особено внимателни към проявите й през лятото, когато дори леките слънчеви изригвания може да предизвикат мощна магнитна буря. Добре е през летния сезон да се засилят както превантивните, така и активните грижи за по-бързо овладяване на мигренозните пристъпи и намаляване на честотата им.

Магнитна буря и обострена мигрена – статистически данни

Факторите на околната среда играят много важна роля за обострянето на мигрената и появата на нов мигренозен пристъп. Няколкогодишно американско проучване показва, че в дните с най-мощни магнитни бури броят на пациентите, приети в болница със сериозно главоболие и обострена мигрена, е най-висок. Според данните от проучването повече от 20% от хората с хронично главоболие и мигрена изпитват силен пристъп по време на магнитна буря. Характерно е, че един стандартен мигренозен пристъп отшумява в рамките на няколко часа. Много рядко мигренозното главоболие трае повече от едно денонощие. Продължителните слънчеви изригвания с няколкодневни магнитни бури обаче може да отключат и много по-тежки и продължителни пристъпи на мигрена.

Тази статистика допълва данните от предишни проучвания, които доказват връзката между мигрената и резките влошавания на атмосферните условия.

Обострена мигрена в дни с магнитна буря – как се обяснява връзката?

Магнитната буря може да окаже мощно въздействие върху жизнените процеси в човешкия организъм. По отношение на рисковете от мигрена, влиянието на магнитните бури се обяснява с 2 особености:

  • всяка мощна магнитна буря може да повлияе мозъчната активност
  • това оказва силно влияние върху неврологичните процеси в организма, включително върху тези, свързани с усещането за болка

Счита се, че мигренозният пристъп е резултат от промени в секрецията на серотонин. Това е мощен невротрансмитер, повлияващ състоянието на мозъчните кръвоносни съдове и участващ в отключването на болката. Именно влиянието на магнитните бури върху мозъчната активност може да повлияе и секрецията на серотонин и по този начин да повиши риска от мигренозен пристъп.

Контрол върху мигрената с природен продукт – включително в дните с мощни слънчеви изригвания

Природният продукт Мигренон/Migrenon® помага за задържане секрецията на серотонин и повлиява добре гладката мускулатура на мозъчните кръвоносни съдове. Това е изключително полезен ефект за успешен контрол върху честотата и силата на мигренозното главоболие.

Продължителният и редовен прием на Мигренон помага за трайно овладяване на мигрената и осигурява живот без мигренозно главоболие. Продуктът е препоръчителен за допълващо лечение и профилактика на мигрената. Ефектът му е благоприятен особено в условията на изобилие от фактори, които може да отключват мигрената, каквито са мощните магнитни бури през лятото.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This