Учени смятат, че неприятното главоболие, наричано още мигрена, се среща по-често при хора с цьолиакия – автоимунно заболяване, което има проявления при консумация на глутен.

Каква е връзката между пристъпите на мигрена и редовната консумация на глутен?

Проучване, проведено през 2019 г. доказва, че заболяването цьолиакия е предпоставка за мигрена. 32,5% от участниците, страдащи от цьолиакия, се оплакват от мигрена без аура (временни сензорни нарушения, които възникват при пристъп на мигрена), а 15,4% са изпитвали пристъп с аура. Тези проценти са по-високи от разпространението на мигрена сред общата популация. Изследователите смятат, че причината за тази предразположеност е връзката между червата и нервната система. Глутенът кара имунната система да атакува лигавицата на тънките черва при хора с цьолиакия. Известни са над 200 симптома, произтичащи от тази реакция, като мигрената е един от тях. Най-често срещаните оплаквания са диария, болки в корема, обрив и умора.

Препоръчително е да се избягва консумацията на глутен, при хора с непоносимост към този протеин, за да се предотвратят мигренозните пристъпи. Този протеин се съдържа в храни като бялото брашно, пшеницата, овесът, булгурът, ечемикът, червеният и черният пипер, колбасите, шоколадът, зърнените закуски, кетчупът, горчицата. Вместо тях е добре да се заложи на приема на безглутеново брашно (от елда, лимец, нахут, бадеми, царевица), безглутенови зърнени храни (ориз, амарант, киноа), плодове и зеленчуци.

Освен непоносимост към определени храни, има и други чести причини за мигрена

Когато мигрената се превърне в хронично състояние, трябва да научим кои са отключващите я фактори и как да се справим, когато пристъпът е на лице.

  • Стрес
  • Дефицит на магнезий
  • Промени в хормоналния баланс

Силното нервно напрежение е сред най-честите причини за поява на болезнените пристъпи. Най-напред силният ежедневен стрес води до психогенно главоболие. Когато то хронифицира се появява мигрената. Прекомерният стрес провокира дисбаланс в производството на адреналин – хормон, който свързваме с прилив на енергия, бързи реакции и екстремни преживявания. В умерени количества той определено има ползи за организма, но хронично високите нива на адреналин в кръвта водят до продължителна умора, общо изтощение и повишават риска от мигренозен пристъп. Препоръчва се да сведете до минимум тревожността в ежедневието и да практикувате техники за справяне със стреса.

Дефицит на магнезий много често е „виновника“ за появата на мигрена. Освен това състояние, ниските нива на минерала често предизвикват умора, крампи в долните крайници, безсъние и безпокойство. Поддържайте нормални нива на магнезий в организма като консумирате зърнени храни, боб, леща, зеленолистни зеленчуци, домати, банани и авокадо.

Последната причина важи с пълна сила за жените, които са по-предразположени към мигренозни пристъпи от мъжете. Колебанието в нивото на основния женски полов хормон – естроген, е сред основните отключващи фактори на мигрена при нежната половина на човечеството. Подрастващите момичета са до три пъти по-уязвими към мигрена, отколкото момчетата. Възможността от поява на болезненото главоболие при тях допълнително се увеличава от приема на противозачатъчни таблетки. Честотата и тежестта на мигренозните атаки значително намаляват по време на бременност и след навлизане в менопауза.

Природен продукт, който доказано овладява пристъпите на мигрена

Невролозите у нас препоръчват на хората с глутенова чувствителност да допълнят диетата с прием на Мигренон/Migrenon®. Това е продукт с изцяло природен състав, който подпомага овладяването на мигрената. В основата на успеха е активната съставка пертенолид. Въпросното вещество представлява екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Билката се използва за намаляване честотата и тежестта на симптомите на мигрена и главоболие, включително болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум. Смята се, че партенилида потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигрена. Оказва благотворно влияние и върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. Продуктът има удобен прием, което сериозно улеснява придържането към назначената терапия. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This