В научните среди се споменава, че понятието детска мигрена все още не получава заслуженото внимание. Приблизително 20% от децата страдат от хронично главоболие, което в голяма част от случаите е провокирано именно от мигрена. Много специалисти обаче са склонни първоначално да търсят причините за детското главоболие другаде, което често затруднява правилното диагностициране.

Ново проучване може да улесни значително диагностицирането на детската мигрена, тъй като доказва връзката й с астмата и други атопични прояви при деца. Очаква се данните от него да улеснят както поставянето на диагноза при деца с главоболие, така и да помогнат за редуциране силата и честотата на пристъпите при детска мигрена.

Детска мигрена

Особености. Причините за поява на мигрена при деца са същите, както и при възрастните. Освен това пристъпите на детска мигрена протичат със сходна симптоматика, в повечето случаи без аура. Основната разлика идва от силата на симптомите и от продължителността на пристъпа. Установено е, че при децата те са по слаби.

Връзка между мигрената и астмата при деца. Американско клинично проучване, проследяващо 230 деца, лекувани от мигрена, установява ясна закономерност – децата с астма са предразположени към мигрена. Рискът при тях е 4 пъти по-голям, отколкото при останалите. Най-висок риск от мигренозна атака се отчита по време на обостряне на астмата. В периодите на по-чести астматични пристъпи, например през пролетта, при някои от проследяваните деца са отчитани по повече от 4 мигренозни пристъпи месечно.

Връзката между пристъпите на астма и мигрена се обясняват с освобождаваните при астматичен пристъп провъзпалителни медиатори в кръвта. Освен характерните респираторни оплаквания, те може да отключат и силно главоболие.

Овладяване на детската мигрена

Посоченото проучване е първото, което свързва пристъпите на мигрена при децата с тези на астма – едно от типичните за детската възраст атопични състояния. Установено е, че контролирането на алергичната нагласа при децата астматици помага за оредяване на мигренозните им пристъпи.

За постигането на пълен контрол върху пристъпите на детска мигрена може да се разчита и на Мигренон/Migrenon®. Той съдържа една от най-мощните природни съставки за овладяване на мигренозното главоболие – партенолид. Приемът му помага както за намаляване силата на мигренозните пристъпи, така и за редуциране на честотата им. Мигренон е напълно безопасен продукт при продължителна употреба. Прпеоръчително е обаче приемът от деца да бъде консултиран с лекар за установяване на точната дозировка, която да гарантира максимално бърз и траен ефект.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This