Ако се избягват някои забранени храни и напитки при мигрена, това може да помогне за справяне и намаляване честотата на тези главоболия. Всички знаем, че състоянието може да бъде изключително изтощително и да повлияе на ежедневието и продуктивността. Затова, ако искате да държите мигрената далече, то е важно да спазвате и определена диета, „изтривайки“ от менюто си някои храни и напитки.

Забранени храни и напитки при мигрена – кофеинът е чест виновник

Въпреки че понякога може да помогне за облекчаване на главоболието, редовната консумация на кофеин или внезапното му спиране може да доведе до мигрена. Много хора приемат кофеин ежедневно чрез кафе, чай, безалкохолни напитки и дори определени лекарства. Важно е да наблюдавате приема си и да се опитате да поддържате постоянно ниво, за да избегнете отключване на мигренозен пристъп. Добре е да помислите за постепенно намаляване приема на кофеин и избор на безкофеинови алтернативи. Някои направени проучвания показват, че кофеинът може както да предизвика, така и да облекчи мигрена, в зависимост от индивидуалната чувствителност и моделите на консумация.

Забранени храни и напитки при мигрена, в които се съдържа тирамин

Отлежалото сирене е друг елемент в списъка на забранените храни при мигрена. Такива като чедър, синьо сирене и пармезан съдържат високи нива на тирамин, съединение, което може да предизвика мигрена. Тираминът се образува, когато протеините в сиренето се разграждат с течение на времето. Ако обичате сирене, но страдате от мигрена, опитайте да се придържате към по-пресни видове като моцарела или извара, в които се съдържат минимални количества от него.

Интересен факт е, че биологично активното вещество може също да повлияе на кръвното налягане, което води до главоболие и мигрена при по-податливи на това хора.

Забранени храни и напитки при мигрена са тези, пълни с нитрати

Храните с голямо количество нитрати в тях също са провокатори на мигренозно главоболие. Тези химични съединения, соли на азотната киселина, се използват широко в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти. Съдържат се в големи количества в консервираните меса (колбаси, пушени меса). По-малко е съдържанието им в рибата и млякото и неговите производни. Срещат се също в някои зеленчуци. Примери за такива са марулята, пресният чесън, зеленият лук, морковите, спанака, лапада, копъра, цвеклото, броколите, тиквичките и репичките.

Алкохолът е чест тригер, който предизвиква мигрена

Алкохолът е един от вредните храни и напитки при мигрена. Червеното вино, по-специално е известно с това, че предизвиква мигрена поради високите нива на тирамин, хистамин и сулфити. Умереността е ключова, тъй като дори малки количества алкохол могат да предизвикат мигрена при някои хора. Проучвания показват, че мигренозно главоболие, предизвикано от спиртни напитки, може да се появи в рамките на само няколко часа след консумация. Което прави от решаващо значение да се идентифицират и избягват специфични задействания. Все пак, ако не може да се откажете от алкохола, то поне гледайте да се хидратирате постоянно, с големи количества вода.

Вече разбрахте кои са на-често срещаните забранени храни и напитки при мигрена – а ето и решението!

На фармацевтичния пазар у нас вече има напълно безопасно средство, което се прилага успешно за превенция и лечение на мигрена. Това е природния продукт Мигренон / Migrenon®. Той бори болката благодарение на активната съставка – партенолид. Това вещество е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка, която от векове се използва за справяне с различни видове главоболие. Предполага се, че ефектът на партенолида се дължи на способността му да задържа отделянето на серотонин. Безспорно преимущество на природното средство е, че влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. В допълнение има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка. Потърсете в аптеките или поръчайте от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This