Всичко за мигрената – базова информация, която ще ви е от полза! Силното главоболие често се причинява от мигрена, заболяване с много лица и разнообразни симптоми. Причините за мигрена все още не са напълно изяснени, което прави разбирането и лечението на състоянието истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме основните аспекти на мигрената, включително симптомите, задействащите фактори и възможните методи за лечение.

Всичко за мигрената и нейните задействащи фактори

Задействащите фактори на мигрена могат да бъдат разнообразни и индивидуални. Сред тях най-често се посочват стресът и колебанията в кръвната захар. Въпреки че причините за мигрена все още не са напълно изяснени, специалистите смятат, че генетичните компоненти, хормоналните промени и условията на живот играят важна роля.

Симптомите на мигрена варират индивидуално и от пристъп до пристъп. Специалистите разграничават няколко форми на мигрена, като мигрена със и без аура.

Всичко за мигрената и нейните видове

Има различни видове мигрена, като двете основни форми са мигрена със и без аура. Освен тях, съществуват и други специфични форми:

  • Базиларна мигрена – характеризира се с проблеми с кръвообращението в мозъчния ствол, които водят до двигателни проблеми, двойно виждане, загуба на слуха и други симптоми.
  • Офталмологична мигрена – фокусът е върху зрителните нарушения като дефекти на зрителното поле, трептене и проблясъци на светлина. Симптомите обикновено продължават от 10 до 30 минути.
  • Ретинална мигрена – включва намалено зрение или временна слепота в едното око, като симптомите могат да продължат до 60 минути или повече.
  • Офталмоплегична мигрена – среща се главно при деца под десетгодишна възраст и включва едностранна парализа на очните мускули и продължително мигренозно главоболие със зрителни нарушения.
  • Вестибуларна мигрена – характеризира се със световъртеж в ранната фаза, по време на или след пристъпа, който може да продължи минути или часове.
  • Фамилна хемиплегична мигрена – наследствена форма с аура, включваща зрителни, сетивни или говорни нарушения и симптоми на парализа от едната страна.
  • Мигренозна аура без главоболие – включва типичните зрителни нарушения на аурата без главоболие, продължаваща около 15 до 60 минути.

Всичко за мигрената и нейните симптоми

Типичните симптоми на мигрена включват силно, пулсиращо главоболие, което може да бъде едностранно или двустранно. Болката се увеличава с физическа активност и често е придружена от загуба на апетит, гадене и чувствителност към шум и светлина. Ако не се лекуват, мигренозните пристъпи могат да продължат между 4 и 72 часа.

Някои от засегнатите имат мигрена с аура. Мигренозната аура включва неврологични симптоми като зрителни нарушения, проблеми с говора или слуха. Зрителните симптоми могат да се проявяват като проблясъци от светлина, различни цветови ленти или искри, които обикновено се движат от центъра на зрителното поле към краищата. Тези симптоми предшестват мигренозното главоболие и обикновено продължават около 10 до 30 минути, понякога до час.

Вече знаете всичко за мигрената, което би било от полза, за да я разпознаете. Това е сериозно и комплексно заболяване, което изисква индивидуален подход за ефективно управление. Разнообразието на симптомите и задействащите фактори затруднява диагностицирането и лечението, но със съвременните медицински подходи и техники за самопомощ, много от засегнатите могат да постигнат значително облекчение на симптомите и да подобрят качеството си на живот. Разбирането на мигрената и нейните прояви е ключово за нейното ефективно управление и профилактика.

Освен всичко за мигрената, научете за това как да я овладеете

Специалисти в областта на медицината препоръчват прием на Мигренон / Migrenon® за ефективен и дълготраен контрол над мигренозното главоболие. Продуктът, със своя натурален състав, успява по естествен и безопасен начин да облекчи пулсиращата болка. Освен това, той влияе комплексно на всички съпътстващи симптоми на мигрена като гадене и повръщане.

Ефективността на това природно средство се дължи на активната съставка партенолид. Това вещество е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от лековитата билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Този метод на екстракция постига 25 пъти по-голяма концентрация на активното вещество. Фармацевтичната форма на продукта – течни капсули (Solucaps) – осигурява пълно и бързо усвояване на партенолида, което води до по-силен ефект.

Продуктът е подходящ за възрастни и деца, като има отлична поносимост и е практически безвреден. Може да се приема заедно с други медикаменти за лечение на мигрена.

Открийте го в аптечната мрежа или поръчайте още сега онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This