Известно е колко разнообразен спектър от прояви може да имат мигренозните пристъпи. Всеки човек, спохождан от тях, би потвърдил, че последствията далеч не включват само силно главоболие, с което повечето хора асоциират мигрената. Нейните атаки оказват влияние върху цялото тяло и предизвикват най-разнообразни симптоми, според които се описват няколко различни типа мигрена.

Ето кои са характерните прояви, по които може да се разпознае пристъп на т.нар. хемиплегична мигрена:

– тя атакува внезапно и се проявява с унилатерална (едностранна) мускулна слабост или парализа, появяваща се най-често през фазата на аурата
– мускулната слабост в повечето случаи зясяга едната страна на лицето, ръката и крака
– смущенията в мускулната активност може да са налице в продължение на час, а в някои по-тежки случаи дори за цял ден
– много често, когато е засегната дясната част на тялото, се наблюдават и смущения в говора
– главоболието се появява след фазата на мускулната слабост или парализата
– характерно за този тип мигрена е, че много често се отключва от дори лека травма в областта на главата
– като придружаващи симптоми, в повечето случаи се наблюдават световъртеж, обърканост, двойно виждане, затруднено ходене и др.

Често симптомите на хемиплегичната мигрена се бъркат с тези на мозъчен инсулт. За да не се допусне поставянето на погрешна диагноза е важно да се знае, че този тип мигрена има предимно наследствен характер. Повечето засегнати пациенти имат пряк роднина, от който са унаследили предразположеността към мигрена. На наследствено обременените хора се препоръчва избягване излагането на провокиращи фактори. Силните звуци и шумове, светлинните дразнители и практикуването на контактни спортове, носещи опасност от травми в областта на главата би следвало да се избягват.

Генетичният фактор и характерните прояви правят хемиплегичната мигрена по-трудна за овладяване от стандартните мигренозни пристъпи, но за облекчаване на симптомите много позитивен ефект би могъл да окаже приемът на Мигренон. Този продукт има благоприятно влияние върху гладката мускулатура и потиска химичните реакции, които предизвикват мигренозното главоболие. Проведени са редица проучвания, които потвърждават, че Мигренон подобрява значително качеството на живот на пациентите, страдащи от мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This