Факти за мигрената – широко разпространени, но кои са верни и кое не, ще разберете в следващите редове! Мигрената е едно от т.нар. първични главоболия, за които основната причина не е установена, което означава че възниква спонтанно, а не в резултат на друго заболяване. Всъщност, това е неврологичен проблем, който е с ясно изразени симптоми като главоболие, позиви за гадене, чувствителност към светлина и др. Въпреки, че мигрената е често срещано състояние, има и много митове за нея, като част от тях включват погрешни факти относно първопричините за появата, възможностите на лечение и тежестта на състоянието.

Важно е да имате достъп до надеждна информация и да се консултирате със специалисти, в случай че страдате от главоболие, за да получите правилна диагноза, следователно и подходящо лечение. А, в следващата статия ще разгледаме интересни факти за мигрената.

Факти за мигрената, които ще ви изненадат

Твърди се, че мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света – и всъщност, това е точно така. Според Световната здравна организация, това е едно от разпространените неврологични заболявания в света, засягащо хора от всяка възраст, пол, етнос и географски район. Също така, важно е да отбележим, че действителният брой страдащи вероятно е по-висок поради редица недиагностицирани случаи.

Един от безспорните факти за мигрената е, че тя е строго индивидуална, т.е. може да се различава при всеки засегнат. Всяко лице, страдащо от нея, може да има различни симптоми, провокиращи фактори и интензивност на мигренозните пристъпи. Това разнообразие и индивидуалност при всеки отделен човек, затруднява намирането на правилни подходи за лечение. А, само и единствено с правилната диагноза може да се създаде подходящ план за лечение на пациентите.

Причините за мигрена могат да са наистина много на брой. Да – още един от интересните факти за нея, които потвърждаваме. Пристъпите на този тип главоболие могат да бъдат „задействани“ от различни фактори. Те, обаче, не са същите като причините за нея, а по-скоро са фактори, предизвикващи мигренозните пристъпи. А, това са – стрес, хормонални колебания, смущения в качеството на съня, общо напрежение, промени във времето, твърде много/малко сън или пък ниска кръвна захар.

Един от всеизвестните факти за мигрената, е че тя може да има силно отрицателно въздействие върху ежедневието.

Неприятното главоболие може да влоши качеството на живот на засегнатите и да доведе до нарушаване на физическата активност, следствие и социална изолация. Симптомите на мигрена като силно главоболие, гадене, умора, свръхчувствителност и др. са истинско предизвикателство, нарушаващо нормалния ритъм на живот. Ако страдате от мигрена, съветваме ви да потърсите професионална помощ, за да овладеете този проблем.

Мигрената може да засегне и деца. Въпреки че тя е по-често срещано явление при възрастни, възможно е да се появи и при най-малките. Това се случва при 10% от подрастващите. Склонността към поява на мигрена може да бъде и наследена, ако майката или бащата страдат от заболяването, то децата попадат в мигренозната рискова група.

Освен, че научихте интересни факти за мигрената, ще ви споделим и един мит – а той гласи, че срещу нея няма какво да направите. Въпреки че няма цялостен лек за мигрената, има неща, които може да направите, за да облекчите острата болка и предотвратите мигренозен пристъп. Намаляването на факторите, които предизвикват главоболието, може да служи като мярка за лечение. Използването на различни медикаменти също е вариант. Като цяло, здравословният начин на живот е полезен и често предотвратява мигренозни пристъпи. А, той включва балансирана диета, редовни упражнения, спорт и преди всичко – липса на стрес.

Борба срещу мигрената, заедно с помощта на природата

За да намалите интензитета и честотата на мигренозните пристъпи, здравните експерти препоръчват прием на Мигренон / Migrenon®. В него се съдържа партенолид, който се извлича от билката Моминска вратига чрез вакуум екстракция. Редовната употреба на продукта редуцира болката и помага за намаляване на мигренозните атаки във времето. А, формата на този лек – течни капсули, гарантира цялостно усвояване и по-добър ефект. Лесен за приемане, а дозировката се адаптира спрямо състоянието. За най-добри резултати, използвайте в рамките на поне 3 месеца. Без странични ефекти.
Може да го откриете в аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This