Начинът на хранене е от съществено значение за хората с мигрена. Установено е, че някои видове храни облекчават проявите на мигрена, а други може да доведат до влошаване на състоянието и зачестяване на пристъпите. Това се дължи на негативния ефект от вредните вещества в храните, които под въздействието на определени химикали влияят на нервните окончания в мозъка или водят до изменения в кръвния поток – два основни провокиращи фактора за отключване на мигренозната болка. Оказва се, че някои от съставките и консервантите в храните са сред ТОП причинителите на главоболие и мигрена при голяма част от хората.

Консерванти, които са в основата на пристъпите на мигрена

Сулфити

Храните и напитките с особено високи концентрации на сулфити са част от сушените плодове, меласа, гроздов сок, вино и някои бири. Предназначението на тези вещества е да предотвратят потъмняването на тези храни. Плодовете и зеленчуците обикновено не съдържат сулфити, но някои производители използват тази субстанция при сушенето им. Средно един на всеки 100 човека проявява чувствителност или алергия към тях и при тези хора може да се отключи главоболие или мигрена.

Натриев нитрат и натриев нитрит

Тези вещества играят ролята на стабилизатори. Използват се в хранителната индустрия с цел консервиране и запазване на вида и свежестта на меса и месни продукти. Особено негативен е ефектът от преработените и консервирани месни продукти като колбаси, кренвирши, наденици и пушени меса. Това обаче не означава, че е необходимо да се изключат всички видове меса от хранителния режим. Просто е добре да се четат внимателно етикетите на храните и да се изключи напълно съдържанието на нитрати и нитрити.

Мононатриев глутамат

Този овкусител се използва широко в хранителната индустрия. Добавя се най-вече в преработените пакетирани храни и в азиатската кухня. Голям е списъкът на храните със съдържание на мононатриев глутамат, като основните сред тях са чипсове и снаксове, колбаси, сосове и дресинги, бульони, готови супи и много други.

Облекчаване на мигрена – ефективни мерки

Правилният подход за овладяване на мигренозните пристъпи включва максимално ограничаване на храните и напитките със съдържание на вредни вещества и консерванти. Следващата стъпка е прием на качествени и безвредни средства, които имат за цел да намалят честотата и интензивността на болката, без да се налага използването на синтетични медикаменти. Такова средство е природният продукт Мигренон/Migrenon®, който повлиява както болката при мигрена, така и други видове главоболие. Благодарение на иновативната си формула (течни капсули – Solucaps) Мигренон се усвоява бързо и цялостно. Активната съставка партенолид потиска химичните реакции, отключващи мигренозните пристъпи и помага за намаляване на силата и честотата им.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This