Пълна невъзможност да вършите каквото и да е, крещяща нужда от спокойствие и тишина, усещане, че главата ви е стисната в менгеме… Това са типични оплаквания на хората, страдащи от мигренозно главоболие и пълната им сила се проявява, когато мигрената атакува още от сутринта. Нейните пристъпи може да откраднат деня ви още преди той да е започнал. Важно е да знаете, че успешен метод за лечение на мигрена съществува. По-важно обаче е да можете да го откриете.

Мигрена е хронично състояние. Какво обаче я отличава от другите хронични заболявания?

Повечето хронични заболявания регулярно напомнят за себе си и изискват редовен прием на лекарства за намаляване тежестта на симптомите и редуциране на риска от сериозни усложнения. Това важи и за мигрената, въпреки че повечето хора считат, че мерки срещу нея трябва да се приемат само при поява на мигренозен пристъп. Овладяването и успешното лечение на мигрена изисква същото постоянство, с което се лекуват диабет, хипертония, повишен холестерол и др.

Това, което отличава мигрената от останалите хронични заболявания е пълната и непредвидимост. Тя атакува винаги внезапно. Едно от най-честите оплаквания на страдащите от нея е свързано с това, че вечер си лягат без никакви оплаквания, а на сутринта се будят с непоносимо сутрешно главоболие. Това поражда голямо смущение, защото на практика през нощта не се е случило нищо, което да провокира сутрешното главоболие. Именно внезапните и напълно неочаквани атаки на мигрената сутрин са това, което създава най-големи неудобства на страдащите и ги лишава от възможността да изживеят пълноценно деня си.

Какво провокира мигренозната атака и появата на сутрешно главоболие?

Специалистите разглеждат 3 основни причини за това мигренозен пристъп да се проявява още от сутринта:

Натрупаният през предния ден стрес. Нощем мозъкът бори стреса, натрупан през деня и ако психическо напрежение е твърде голямо, той не успява да го неутрализира напълно. Това провокира мигренозен пристъп у хората с хронична мигрена. Именно ролята на прекомерния стрес е в основата на интересните случаи, известни напоследък като “мигрена през първия почивен ден”, които ще разгледаме в следваща публикация.

Проблеми със съня. Това е друга причина за поява на сутрешно главоболие, породено от мигренозен пристъп. Отдавна е известно, че мигрената и сънят са взаимосвързани. Краткото или пък твърде продължително спане, както и липсата на спокоен сън, доказано провокира атаките на мигрена.

Недостатъчно количество естествени болкоуспокояващи продукти в организма. Промеждутъкът от 4 до 8 часа сутрин е времето, в което се отчитат най-ниски нива на естествени болкоуспокоителни продукти в тялото ни. Затова повечето видове главоболие, включително мигренозно и клъстерно главоболие, проявяват най-силни симптоми именно сутрин.

Как да си осигурите живот без мигрена и сутрешно главоболие?

Отдавна на фармацевтичния пазар се предлага природен продукт, чийто прием помага за успешно овладяване на мигрената и осигуряване на живот без главоболие. Това е Мигренон/Migrenon®. Природният му състав позволява да се ползва самостоятелно или като допълнение на лекарствен прием, а благоприятното му действие се потвърждава от отзивите на редица доволни пациенти, които в негово лице са открили ефективен начин за овладяване на мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This