Клъстерно главоболие се смята за едно от най-болезнените състояния, познати на човечеството. Засегнатите от този тип главоболие описват болката като прокарване на горещ нож зад едното око към мозъка. Някои жени дори съобщават, че тази болка може да се постави наравно с родилните болки, а мъжете я определят като най-силната болка, която някога са изпитвали.

Някои хора бъркат този тип главоболие с мигрена поради сходство в симптомите, но в действителност съществува една значима разлика – клъстерното главоболие се проявява с цикличност на болката или т.нар. клъстерни периоди – кратки, но чести атаки, проявяващи се за период от 6 до 12 седмици. След това следва период на ремисия, който може да продължи с месеци или дори години.

Клъстерно главоболие – овладяване с промени в начина на живот и прием на натурални средства!

Сънят е от ключово значение!

Хората, които страдат от този тип главоболие, е препоръчително да следват специален график на съня. Възможно е възобновяване на клъстерните периоди при преминаване в обичайния режим на сън. Затова постоянството е от ключово значение за намаляване на пристъпите.
Когато почувствате невъзможност да заспите, приемайте допълнително мелатонин (Виватонин Лека Нощ), защото е установено, че пациентите с клъстерно главоболие страдат от липса на мелатонин, а това е допълнителна предпоставка за отключване на болката.

Кислород – един от най-важните за живота елементи!

Чистият кислород облекчава състоянието на страдащите от клъстерно главоболие, затова честите разходки на чист въздух, по възможност далеч от големия град, действат добре на хората, които страдат от клъстерно главоболие.
Отделно могат да се прилагат упражнения за дишане. Дълбокото ритмично дишане снабдява мозъка с допълнително кислород, което облекчава болката по време на атака и успокоява духа и тялото. Затова и йогата е една от най-препоръчваните видове тренировки за хора, които страдат от често главоболие.

Витамини и минерали

Сред витамините и минералите най-подходящи са магнезий и витамин B2. При хората с клъстерно главоболие често са открити ниски нива на магнезий в кръвта, затова допълнителният прием може да донесе само позитиви.
Приемът на витамин B2 пък намалява тежестта и честотата на болката. Този витамин играе ролята на антиоксидант като поддържа здравето на кръвните клетки и повишава нивата на енергия в организма. От друга страна недостигът на витамин B2 води до възпаление и увреждане на нервите – тези две състояния могат да повишат интензивността на болката.

Екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium)

Биологично активното вещество партенолид, извлечено от билката Моминска вратига, е основна съставка в природния продукт Мигренон/Migrenon®. Партенолид е натурално средство с доказан мощен противовъзпалителен ефект. Затова и ефектът на Мигренон е толкова забележителен!

Екстрактът от Моминска вратига повлиява еднакво добре както мигренозен пристъп, така и пристъп на клъстерно главоболие. Освен това, в Мигренон активното вещество е получено чрез вакуум екстракция, при което се постига 25 пъти по-висока концентрация, в сравнение със стандартната процедура на извличане.
Препоръчва се приемът да се разпредели от 1 до 3 пъти дневно в зависимост от интензитета на болката, като продължителността на терапията е по-голяма заради натуралния произход на продукта, но за сметка на това се наблюдава висока ефективност.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This