Сексуално главоболие – така наричат лекарите, главоболието, което се появява по време на секс или след оргазъм. В статията ще разкрием как точно се появяват симптомите, какви са те и какво могат да направят засегнатите.

Какво представлява сексуалното главоболие?

То възниква във връзка със сексуална активност и едва около 1% от населението е засегнато от него. Интересен факт е, че мъжете страдат по-често от сексуално главоболие, за разлика от жените.

  • Болката е тъпа и двустранна
  • Неприятното усещане се увеличава по време на секс, особено интензивно е преди или след оргазъм
  • Силата му продължава от минута и може да достигне до ден
  • Често се свързва и с болки във врата

Първичните сексуални главоболия не са придружени от сензорни нарушения като зрително увреждане, повръщане и загуба на съзнание, какъвто е случая на мигрена с аура. Въпреки това, всички тези симптоми могат да се появят, в случай че главоболието се дължи на основно заболяване, познато още като вторично сексуално главоболие.

Откъде произлиза сексуалното главоболие?

Зад причините за сексуално главоболие, лекарите споделят, че се крие:

  • Повишено кръвно налягане
  • Силно мускулно напрежение
  • Рядко, церебрални артериални спазми (стесняване на артериите в мозъка)
  • Бързо освобождаване на ендорфини – хормоните, имащи болкоуспокояващ ефект

Диагностициране на сексуално главоболие

Понякога, този тип главоболие може да възникне поради опасно и застрашаващо живота заболяване, следователно – посещението при лекар обикновено е препоръчително.

Какво може да се направи срещу сексуално главоболие?

Пациентите с такъв тип главоболие, обикновено трябва да заемат по-пасивна роля по време на полов акт. При около 50% от засегнатите, това помага за намаляване на болките в главата. В случай че болката се появи по време на секс, се препоръчва спиране на сексуалната активност, което и предотвратява влошаването на симптомите. Ако чувствате, че все още имате леко главоболие известно време след секс, също трябва да избягвате нов полов акт, защото рискът от нов пристъп се увеличава.

Естествено, не трябва да се отказвате от любовта, за да лекувате вашето главоболие, защото за щастие, то често изчезва от само себе си с времето. Въпреки това, понякога се случва засегнатите да ограничат сексуалната си активност поради страх от неговата поява.

Ако болките в главата по време на секс се появяват често, за някой страдащи е добре да предприемат предварителни мерки със съответните медикаменти, естествено – след обсъждане на това с личния лекар.

Също така, ако провокиращите главоболие фактори са известни, препоръчва се да ги намалите, да редуцирате стреса и да релаксирате. Както споменахме по-рано, бързонарастващата сексуална възбуда също е възможен фактор – заради това, просто се отдайте на по-продължителна подготовка за по-бавно повишаване на кръвното налягане. Следователно, мозъкът ще има повече време, за да се адаптира и да не се претоварва.

И така, представихме ви този тип главоболие, който понякога може да се сбърка за мигрена с аура. А, за още интересна информация относно различните видове главоболия, може да прочетете статиите в нашия блог. Бъдете информирани и не позволявайте на главоболието да контролира вашето ежедневие – доверете се на нашите съвети и заживейте без болка!

При болки в главата – естественото средство

Ако страдате от сексуално главоболие или пък мигрена, решението за вас е Мигренон / Migrenon®. Този естествен продукт се бори успешно с различни видове главоболие, а неговото действие се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от незаменимата билка Моминска вратига, която е под формата на партенолид в него. По изцяло естествен начин, това вещество потиска химичните реакции в тялото, които предизвикват мигрена или сексуално главоболие.

Препоръчителният прием е по 1 капсула, 3 пъти дневно, а в случай на по-силна болка, може да приемете 1 капсула допълнително.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн, в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This