Може би не всеки се е замислял, че проблеми със съня могат да предизвикат мигрена. Но, оказва се, това е една доста реална причина за чести пристъпи на мигрена при някои хора. При тях качественият и пълноценен сън е един от ключовите елементи за разреждане честотата на главоболията.

От друга страна е възможна и обратната взаимовръзка – самото главоболие да е причина за проблемите със съня и тогава е добре да се предприемат конкретни мерки срещу пристъпите на мигрена.

Каква е връзката между мигрена и проблеми със съня?

Главоболието, сънят и настроението се контролират от един и същи регион в мозъка. Всички те активират едни и същи химически съединения в мозъка, затова не е никакво съвпадение, че проблемите със съня са фактор, който е възможно да отключи пристъп на мигренозна болка.

Освен това, когато човек не се е наспал достатъчно, прагът на болката е сравнително занижен. С други думи сте по-чувствителни на болка от всякакво естество, включително и на болка в главата.

Конкретни проблеми със съня, които могат да отключат мигренозна болка

  • Обструктивна сънна апнея
  • Безсъние (инсомния)
  • Синдром на неспокойните крака
  • Нарколепсия (прекалена умора и сънливост през деня)
  • Нарушения в циркадните ритми
  • По-малко от 6 часа или повече от 8.5 часа сън
  • Сомнамбулизъм
  • Работа на смени
  • Кошмарни сънища (основно при деца)

Как да разберете дали именно проблеми със съня предизвикват пристъп на мигрена?

Често главоболията, предизвикани от непълноценен сън, се появяват по едно и също време на деня и обикновено това е сутрин. Мигрената може да ви събуди или да се появи непосредствено след като станете от леглото.
Повече от половината от случаите на мигрена се случват между 04:00 и 09:00 часа сутринта. Това подсказва евентуална връзка на главоболията с проблеми със съня.

Ефективен и безопасен начин за трайно овладяване пристъпите на мигрена

Мигрената е едно от най-неприятните главоболия, което засяга много хора и влошава качеството им на живот. В настоящата статия ви дадохме насоки как да установите дали именно проблемите със съня са причина за мигренозната болка.

Но независимо от фактора, който отключва болката, всеки човек с мигрена се старае да я облекчи и да разреди честотата на пристъпите. При чести пристъпи на мигрена за най-подходяща терапия се смята редовният прием на природни средства, които не предизвикват странични ефекти. Такъв продукт е Мигренон/Migrenon®. Неговият ефект се дължи на биологично активното вещество партенолид, което притежава мощно противовъзпалително действие и векове наред се използва за облекчаване на мигренозна болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This