Страдащите от мигрена, които според официалната статистика съставляват 15% от световното население, често определят качеството си на живот като незадоволително. Неудовлетвореността им едва ли би учудила някого предвид продължителните пристъпи на пулсиращо главоболие, съпроводени от неврологични или стомашно-чревни нарушения, в чиито плен попадат за продължителен период от време. Изследователи от университета в Чънду, провинция Съчуан, Централен Китай, дават надежда на засегнатите, че честите и тежки мигренозни атаки могат да бъдат разредени с акупунктура.

Традиционната китайска медицина срещу мигрена

„Техниката за поставяне и манипулиране с игли в „акупунктурните точки по тялото“ традиционно се използва за контрол над мигрена в Китай. До момента обаче резултатите от проучванията, целящи да установят дали тази мярка е ефективна, бяха непоследователни и неубедителни. Ние сме първите, които успяхме да приведем категорични доказателства, че акупунктурата действително има свойството да разрежда мигренозните пристъпи във времето“, заявяват с неприкрита гордост членовете на научния екип. На страниците на Archives of Internal Medicine, където е публикувано изследването, те вдигат завесата на научните търсения и представят детайлно експеримента. В него се включват 249 души, които страдат от мигрена средно между 2 и 8 пъти месечно. В продължение на 4 седмици те си водят записки за честотата и тежестта на мигренозния пристъп. След това са разпределени на произволен принцип в три групи. Участниците, попаднали в първата група, получават реална акупунктура, във втората – акупунктура в „измамни“ точки, а в третата – не са получили лечение за предотвратяване на мигрена. Хората, подложени на акупунктура, независимо дали е реална или симулирана, се възползват и от електротерапия, която спомага за освобождаването на ендогенни невротрансмитери като бета-ендорфин, които действат като естествен аналгетик и допринасят за освобождаване от напрежението и болката в главата. След 16 седмици учените установяват, че благодарение на реалната акупунктура честотата на мигренозните пристъпи при пациентите е намаляла значително. Епизодите на силно пулсиращо едностранно главоболие се свели до 3 пъти месечно. Такава тенденция не се наблюдавала при хората, подложени на симулирана акупунктура и при онези, които не са получили терапия.

Усилване на ефекта от акупунктура при мигрена с изпитано природно средство

Опирайки се на изследването на китайските си колеги, видни български специалисти с богат опит и напредничаво мислене, горещо препоръчват на страдащите от мигрена да допълнят алтернативната терапия с Мигренон/Migrenon®. Този продукт, създаден изцяло в съзвучие с природата, залага на естествената съставка партенолид, който отдавна се използва за предотвратяване на мигренозни пристъпи. При редовен прием по 1 течна капсула до 3 пъти дневно след хранене честотата на мигренозните атаки и силата на болката постепенно се разреждат. Уместно е приемът на Mигренон да продължи поне 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This