Всеизвестен факт е, че мигрената е заболяване, характерно за дамите. И макар изразът “боли ме глава” да звучи необичайно от устата на мъж, не е изключено той да прибегне до него, за да опише без грам ирония обективното си състояние. В най-голяма степен това важи за онези представители на силния пол, които споделят злощастната съдба на своите половинки да страдат от мигренозни пристъпи. В настоящата статия ще обърнем специално внимание на причините, предизвикали нетипичния за господата проблем, и начините за ефективно справяне с него.

Причини за мигрена при мъжете

Клиничната практика сочи, че пренебрежимо малка част от засегнатите от мигрена са от мъжки пол. Изразени в проценти, случаите на диагностицирани с това заболяване мъже, съставляват едва 6 на сто от описаните случаи. Причините, водещи до заболяването са много и разнообразни. Най-общо казано обаче, те могат да се обособят в три основни групи – структурни, съдови и такива, свързани с начина на живот.

Структурни промени

Травмите в горната част на шията, предизвикани от удари и натъртвания, са една от главните предпоставки за развитие на мигрена при мъжете. По-тежките наранявания са особено опасни, тъй като водят до структурни изменения в областта на врата. Пример за това са дегенеративните промени, които най-често настъпват във втория и третия шиен прешлен в резултат на дълготраен натиск върху съответните нервни окончания.

Съдови промени

Тези изменения, водещи до мигрена при мъжете, може да са предизвикани от различни фактори като промени в кръвоносните съдове на главата и шията, запушване на вертебрални артерии или травма на трапецовидния мускул и мускулите в горната част на врата, причинена от прекомерно натоварване по време на тренировка във фитнес залата.

Фактори, свързани с начина на живот

Злоупотребата с алкохолни напитки и тютюневи изделия, както и прекомерната консумация на храни, които съдържат нитрати или овкусители като момонатриев глутамат, са сред основните причини за мигрена при господата. Освен лошите хранителни навици провокатори на заболяването са и някои вредни привички като лишаването от пълноценен сън и системното гладуване.

Лечение на мигрена при мъжете

Избягването на провокиращите фактори е първа, но недостатъчна стъпка за овладяване на мигренозни атаки при мъжете. За максимален ефект в борбата с болезненото главоболие специалистите препоръчват редовния прием на Мигренон/Migrenon®. Всяка течна капсула от този природен продукт съдържа 0.43 mg партенолид, който потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигрена, и влияе положително на гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This