Летният сезон е към своя край. Но предстои началото на един не по-малко харесван сезон, който идва като глътка свеж въздух след горещите летни дни.

Но колкото и прекрасна да е есента, се оказва, че не е толкова привлекателна за хората, които страдат от мигрена. За тях началото на есента предвещава и началото на сезонни пристъпи на мигрена и само мисълта за това може да предизвика безпокойство.

Въпреки че в медицинските среди не се използва подобен термин като „сезонна мигрена“, съществуват достатъчно доказателства, че промените във времето в действителност се отразяват на хората, които страдат от неприятното главоболие.

Според едно проучване три от четири души отговарят, че времето влияе на пристъпите на мигрена, а цели 73% от тях конкретно споменават за негативното влияние на барометричното налягане. Друго изследване доказва, че атаките на мигрена са по-чести през есента, отколкото през всеки друг сезон.

Мигрена – фактори, които отключват болката през есента

Много хора смятат, че самото настъпване на есента отключва пристъпите на главоболие, но в действителност причината се крие основно в промяната във времето.

Други теории подкрепят идеята, че промените в нивата на кислород въздействат на кръвоносните съдове в главата, което ги кара да се свиват и разширяват.

Метеорологични промени

Най-очевидното обяснение за зачестяване на мигренозните пристъпи през есента е, че времето се променя драматично през този период на годината. Скорошно проучване установява, че хората, които страдат от клъстерно главоболие например, не само че имат по-чести пристъпи през есента, но и че тези атаки са свързани с температурните промени и особено при преминаване от по-топло към по-студено време.

Алергии

От друга страна метеорологичните промени са причина за обостряне на алергични реакции, които при някои хора са съпроводени и от мигрена. Според проучване 50% от страдащите от алергия страдат също и от мигрена, която често се бърка със синусово главоболие.

Дефицит на витамин D

Учени открили връзка между дефицитът на витамин D и по-чести пристъпи на мигрена. С понижаването на температурите и по-кратките дни прекарваме повече време на закрито, а това означава и по-ниски нива на витамин D в организма, тъй като тялото ни го произвежда при излагане на слънце.

Подходящо средство за овладяване на пристъпите на мигрена

За най-точно установяване на причините за появата на мигренозна болка е препоръчително воденето на дневник на главоболията. Това ще ви помогне да откриете конкретната причина и да разберете дали тя не се дължи именно на метеорологичните промени.

В борбата с мигрената може да се разчита на продукта Мигренон/Migrenon®. Той е разработен с природни средства, тъй като природата предлага вещество, което повлиява благоприятно всякакво главоболие, включително и мигрена. Става въпрос за билката Моминска вратига, екстрактът от която съдържа големи количества от веществото партенолид. Той повлиява благоприятно силата и честотата на мигренозните пристъпи.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This