Жените, които страдат от мигрена са изложени на дойно по-голям риск от поява на мигренозен пристъп в първите два дни от менструалния цикъл, отколкото през останалите дни от месеца, показва проучване, публикувано в списание Neurology. Оказва се, че възможността пулсиращата болка в главата да напомни мъчително за себе си нараства непосредствено преди месечното кръвотечение и намалява в периода на овулация.

Резултати с голяма научна и практическа стойност

Изследването е изключително интересно, тъй като се фокусира върху взаимовръзката между мигрената и менструацията. То привлича вниманието на научната общност и поради факта, че разглежда въпроса дали мигренозните пристъпи по време на менструалния цикъл са с различна честота и тежест в сравнение с тези в остатъка от месеца.

До направените изводи и обобщения се стига след обстойно тримесечно проучване. За целите на експеримента 81 дами, диагностицирани с мигрена, водят подробен дневник, в който изяснят характеристиката на болката. От съществено значение за учените са описаните периоди, в които поради тежестта на мигренозния пристъп участничките в експеримента са били непродуктивни в службата или са отсъствали от работа.

Анализът на резултатите показва, че 28% от случаите на мигрена без аура, която се проявява основно по време на менструалния цикъл, настъпват през четирите дни, предшестващи месечното кръвотечение. През този период са налице и предпоставки за поява на мигренозно главоболие, провокирано от напрежение. Впечатление прави, че пристъпите на мигрена с аура не са се увеличили. Липсват и доказателства в подкрепа на тезата, че мигренозната болка е по-болезнена или интензивна по време на менструация. „Менструалният цикъл е сред основните провокиращи фактори на мигрената, но главоболието през менструацията не се различава от това, което причиняват определени храни и напитки като шоколад, кофеин и алкохол“, категоричен е д-р Стивън Зилберщайн, невролог и директор на Центъра по главоболие към Университетска болница „Томас Джеферсън“ във Филаделфия, Пенсилвания, САЩ.

Ефективно природно средство за профилактика и овладяване симптомите на мигрена в първите дни на менструация

Обобщенията от изследването наистина са от огромна полза за жените, тъй като правят мигренозната атака преди месечното кръвотечение напълно предвидима. Това безценно знание помага да се предприемат навременни превантивни мерки. Неизменна част от профилактиката е приемът на средства срещу мигрена. Мигренон/Migrenon® е разумна алтернатива на широко използваните синтетични лекарства. Всяка течна капсула от този природен продукт съдържа 0.43 mg партенолид. Активната съставка се използва отдавна за предотвратяване на менструална мигрена, тъй като потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигренозното главоболие. Стандартизираният екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) се използва успешно за профилактика и на други видове мигрена, ревматични болки, спазми на гладката мускулатура и температура.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This