Очна мигрена се свързва с внезапна, но обратима загуба или намаляване на зрението с последващо мигренозно гавоболие. Това е сравнително рядко състояние, засягащо един от всеки 200 души, страдащи от мигренозни пристъпи – предимно жени на възраст между 30 и 40 години. Проблемите със зрението продължават около час и са придружени от силно главоболие.

Симптомите на това състояние включват и типичните за мигрената гадене, повръщане и силна чувствителност към светлина и звук, както и чисто зрителни прояви като поява на слепи петна в зрителното поле, проблясващи светлини пред едното око, загуба на зрението на същото око и др. Много характерно е именно засягането само на едното око и едната половина на зрителното поле.

Причините за поява на очна мигрена не са окончателно изяснени, но специалистите се обединяват около вероятността за провокиране на мигренозните пристъпи от спазми на деликатните кръвоносни съдове на ретината или неспецифични прояви, засягащи ретиналните нервни клетки.

Правилното диагностициране на очната мигрена е много важно, поради припокриването на симптомите й с тези на други, по-сериозни заболявания, които могат да увредят непоправимо зрението и да доведат до слепота.

Методите на лечение на очната мигрена традиционно са свързани с приемането на лекарствени средства за облекчаване на симптомите и за предотвратяване или поне намаляване влиянието на причиняващите я фактори. Мигренон действа релаксиращо на съдовете и повлиява благоприятно очните симптоми както и мигренозната болка. Мигренон помага в стремежа да се осигури живот без главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This