Най-общо казано понятието очна мигрена (позната още като офталмична мигрена) се отнася за мигрена, придружена от зрително нарушение. Тя може да се развие със или без съпътстваща болка на класическата мигрена.

Очна мигрена – какво е характерно за нея и какво я предизвиква

По време на този вид мигрена може да забележите светлини или проблясъци, зигзагообразни линии или „звезди посред бял ден“. При някои хора дори се наблюдават слепи петна в зрителното поле.

Един на всеки пет души с мигрена съобщава за подобни симптоми. Тези проявления намаляват способността за извършване на ежедневните задачи като четене, писане и дори шофиране.

Както и при други видове мигрена, силната светлина, силният звук и тежки миризми са възможен фактор за отключване на болката. Но има и други фактори, които провокират появата на офталмична мигрена.

Генетична предразположеност

Семейната предразположеност е един от основните рискови фактори. Медицински специалисти обобщават, че очна мигрена се появява вследствие на същите фактори, които причиняват и обикновена мигрена.

Хормонални промени

Мигрената се свързва и с промени в нивата на хормона естроген. Той контролира определени химикали в мозъка, които отговарят за усещането на болка.
При жените нивата на хормоните варират през различни етапи от живота – менструален цикъл, бременност и менопауза. Други фактори, които влияят на промени в нивата на хормоните са прием на орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия.

Очна мигрена и аура – как двете понятия са свързани

Някои хора определят мигрената с аура като очна мигрена. При някои от тях симптомите на аура се проявяват 10 до 30 минути преди началото на самия пристъп. Те могат да бъдат:

  • скованост или изтръпване на ръцете или лицето
  • усещане за психическо „замъгление“
  • нарушено чувство за допир, вкус или мирис
  • слепи или блещукащи петна, проблясъци светлина или зигзагообразни линии

Преодоляване на болката и проявите на очна мигрена

Правилното и навременно диагностициране на очна мигрена е важен фактор за прилагане на успешни методи за лечение.
Ако пристъпите са толкова силни и продължителни, че не можете да извършвате ежедневните си задължения, или зрителните нарушения траят много дълго време, най-добре е да потърсите лекарска помощ.

Но повечето пристъпи на мигрена могат да се повлияят добре и с приема на Мигренон/Migrenon® – продукт с изцяло природен произход.

Мигренон се предлага под формата на течни капсули (Solucaps®) за по-голяма ефективност. Продуктът влияе добре на гладката мускулатура на съдовете и съдейства за намаляване честотата и интензитета на мигренозните пристъпи.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This