Както се подразбира от наименованието, нощно главоболие е онази форма на главоболие, което се появява в малките часове на деня. Повече за нея ще узнаете в следващите редове.

Нощно главоболие – същност

Нощното главоболие е рядко срещано първично главоболие. Обикновено се среща сред хора над 50 години. По-засегнати за жените, отколкото мъжете. Обикновено се появява между 1 и 3 след полунощ и буди „жертвите“ си от сън. Факт, който му спечелва прозвището „главоболие будилник“. Болката може да е едностранна или двустранна. В много случаи е описвана като тъпа и пулсираща. Настъпва рязко и може да продължи от 15 минути до 6 часа. Най-често отшумява за 30 до 60 минути. Не е придружена от други неприятни усещания и симптоми като запушен нос или зачервени и воднисти очи. Твърде вероятно е болката да се повтори. Болезненият сценарий може да се разиграе над 15 дни в месеца.

Нощно главоболие – диагностика

Поставянето на диагноза „нощно главоболие“ е истинско предизвикателство. За целта се използва методът на изключването. Специалистът изготвя списък на потенциалните заболявания, които могат да предизвикат оплакването. Обичайните заподозрени са мигрена, пароксизмална хемикрания (разстройство, сходно с клъстерното главоболие), сънна апнея и темпорален артериит (възпалително заболяване на темпоралната артерия и нейните разклонения). Впоследствие се назначават изследвания, за да се елиминират неверните предположения. Процесът е дълъг. Понякога може да продължи седмици. За правилното диагностициране е необходимо още лекуващият лекар да се запознае с навиците преди сън на пациента.

Нощно главоболие – традиционно лечение

За овладяване на нощно главоболие най-често се използва литиев карбонат в комбинация с кофеин. Поради чувствителността, която някои пациент проявяват към лития, се прибягва до терапия както с калциеви блокери, така и с нестероидни противовъзпалителни средства.

Нощно главоболие – алтернативното лечение

Броят и тежестта на пристъпите на нощно главоболие могат да се намалят значително и с помощта на природата. За целта е необходимо засегнатите да се доверят на Мигренон/Migrenon®. Този иновативен продукт е разумна природна алтернатива на широко използваните синтетични лекарствени средства. Благотворният му ефект се дължи на активното вещество партенолид, което се използва отдавна за предотвратяване на различни видове главоболие. Съставката е извлечена от билката Моминска вратига чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Това превръща Мигренон в единственият природен продукт на пазара у нас с такава чистота и ефективност. За по-бързото и цялостно усвояване на партенолида, респективно за още по-мощния ефект на Мигренон, се грижат иновативните течни капсули (Solucaps). Попаднали в организма, те се разтварят лесно и започват да действат мигновено.

Мигренон има удобен прием и е напълно безопасен дори при продължителна употреба. Дозировката е индивидуална и се адаптира според силата на болката. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да продължи поне 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This