Мъчителните пристъпи на главоболие, придружени от гадене и повишена чувствителност към звук и светлина, с които се характеризира хроничната мигрената, създават изключителен дискомфорт на 2% от населението в световен мащаб и сериозно възпрепятстват изпълнението на ежедневните им дейности в продължение на 12-15 дни месечно. За разлика от хората с епизодични мигренозни пристъпи те рядко намират ефикасно облекчение на тежките симптоми. Качеството им на живот обаче вече може значително да се повиши благодарение на откритие на група американски учени.

Ботокс за овладяване симптомите на хронична мигрена

Както често се случва, до разработването на новия терапевтичен метод за трайно овладяване на хронична мигрена се стига напълно случайно и то не къде да е, а в център за естетична медицина. Оказва се, че непосредствено след инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) за изглаждане на мимическите бръчки на челото, около очите, междувеждието и някои други области на лицето, дамите с хронична мигрена чувстват значително облекчение на главоболието. В началото специалистите по естетична хирургия решават, че става въпрос за единични случаи. След като благоприятното въздействие на невротоксина върху хроничното главоболие се оформя като тенденция обаче те решават да споделят наблюденията и опита си със свои колеги невролози. Това поставя началото на редица изследвания, които целят да открият причинно-следствената връзка между най-често използвания нехирургичен метод за третиране на белезите на старостта по лицето и хроничната мигрена. В резултат на многобройните клинични опити, които провеждат, учените единодушно стигат до заключението, че инжектирането на ботокс в горната част на лицето и по-специално между веждите води до освобождаване на натрупаното нервно напрежение и спомага за овладяване на хроничните мигренозни пристъпи, тъй като освобождава напрежението в периферните нерви.

След като благоприятното въздействие на метода се доказва върху доброволци, той официално започва да се прилага в клиничната практика. Преди назначаване на терапията, пациентите задължително се подлагат на тест, целящ да установи дали не са алергични към някои от съставките на ботулиновия токсин. Ако резултатите от изследването са в тяхна полза, се пристъпва към самата процедура. Тя е с продължителност около час и се извършва без упойка, защото болката е поносима. Резултатите са налице до две седмици след манипулацията. Важно е да се направи уточнението, че мигренозните пристъпи не изчезват напълно, но честотата им значително намалява.

Мощна природна подкрепа срещу хронична мигрена

Въпреки че инжектирането на ботокс значително повишава качеството на живот на диагностицираните с хронична мигрена, процедурата не е достатъчна за окончателното им лечение. Възможността за благоприятен изход от заболяването се увеличава значително с употребата на ефикасно допълващо средство за намаляване честотата на мигренозните пристъпи. Мигренон/Migrenon® е пример за природен продукт, който успешно се комбинира с различни методи и лекарства срещу мигрена. Висококачественият стандартизиран екстракт от Моминска вратига в състава му влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете и доказано предотвратява мъчителната болка в главата.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This