Посттравматичното главоболие се появява в резултат на наранявания на главата или врата. При този тип главоболие, особено в ранната му фаза, пациентите често се оплакват от замайване, умора, неуслужлива памет и др.

Посттравматичното главоболие може да бъде придружено и от неврологични симптоми като виене на свят, шум в ушите, неясно замъглено зрение и др. Психологическите симптоми се проявяват под формата на депресия, тревожност, промяна на личността, смущения в съня, както и спад на либидото. Като цяло хората с посттравматично главоболие не са в състояние да работят ефективно и изпитват затруднения в поддържането на внимание. В по-голямата част от случаите, посттравматичното главоболие отзвучава в рамките на няколко месеца. Въпреки това, понякога посттравматичното главоболие може да хронифицира. Няма специфичен вид болка, която да характеризира посттравматичното главоболие. Симптомите му може да имитират тензионно главоболие или мигрена, но най-често са смесица от двата вида главоболие.

Лечението на посттравматичното главоболие е симптоматично, т.е всеки симптом се третира индивидуално, тъй като за съжаление, не съществува продукт, който да промени основното смущение в мозъка.

Нетрадиционните методи за справяне с посттравматичното главоболие са препоръчителни. Здравословните навици трябва да бъдат насърчавани, чрез елиминиране на никотин и спиртни напитки, с препоръки за придържане към строг хранителен режим, ежедневна двигателна активност и хигиена на съня. Техниките за релаксация също могат да бъдат полезни.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This