Д-р Георги Павлов, педиатър, специалист по детска неврология, II-ро Детско отделение, МБАЛ – Пазарджик

 

От 1 година изписвам Мигренон в практиката си на детски невролог и бих искал да споделя наблюденията си при два случая, които следя от дълго време.

Първият случай касае 15 годишно момче с базиларна мигрена, с фотопсия (искри пред очите) и временна загуба на зрение по време на пристъпите.

Изследванията с ЯМР са отрицателни, няма съмнения за структурно-мозъчни и съдови аномалии.

На пациента изписах Мигренон в дозировка 3 пъти по 1 течна капсула в продължение на 3 месеца По време на пристъпите включих и нестероидни противовъзпалителни средства, а в останалото време пациентът приемаше само Мигренон.

След 3 месечен прием на Мигренон не се наблюдаваха мигренозни пристъпи в продължение на половин година. След този период пациентът наруши хранителния режим (прием на голямо количество шоколад), което провокира пристъп. Отново включих Мигренон в дозировка 3 пъти по 1 течна капсула за 3 месеца, а след това пациентът продължи с поддържащо лечение – по 1-2 течни капсули. Към момента не са наблюдавани нови пристъпи.

Вторият случай касае момче на 11 години с базиларна мигрена.

Изследванията от ЯМР и ЕЕГ са отрицателни, отрицателен метаболитен скрининг.

При този пациент винаги по време на вирусна инфекция се провокира пристъпно главоболие, съпроводено с обилно повръщане и дехидратация.

Пациентът приема Мигренон в дозировка 3 пъти по 1 течна капсула в продължение на 6 месеца. В рамките на тези 6 месеца пациентът е имал няколко вирусни инфекции, които са протичали без пристъпно главоболие, повръщане и обезводняване. През този период Мигренон е приеман заедно с основната терапия.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This