Един на всеки 13 души, страдащи от мигрена, се буди със силно сутрешно главоболие, сочи скорошно проучване, публикувано в специализираното медицинско списание Archives of Internal Medicine. Ако и вие сте сред „избраните“ и недоумявате защо изпитвате мигренозна болка още с настъпването на зората, сте попаднали на статията, която ще ви даде отговор на въпроса.

Възможни причини за мигрена в сутрешните часове

Причините за пристъпите на мигрена в началото на деня са много и разнообразни. Истинско предизвикателство е да установите кое отключва мигренозното главоболие с едностранна локализация. С повече търпение и постоянство обаче, бихте могли да разкриете „виновника“ за сутрешния дискомфорт. При провеждане на своеобразното разследване е добре да обърнете специално внимание на тези четири потенциални причини за сутрешния дискомфорт.

Бруксизъм

Това често срещано нарушение на съня, характеризиращо се с неволно притискане на зъбните редици една към друга, при което дъвкателните повърхности на зъбите се трият и при плъзгането им се чува скърцащ звук, причинява болка в дъвкателните мускули и може да доведе до мигренозен пристъп. Издайническите признаци, че „стържете“ със зъби, докато спите, са изтърканият зъбен емайл, зъбната чувствителност и кървенето на венците.

Миофасциален болков синдром

С този медицински термин се обозначават мускулните болки, предизвикани от възпаление в меките тъкани на организма. Обикновено най-уязвими са шийните, гръбните, раменните и гръдните мускули. Макар и по-рядко болката може да обхване и областта на лицето. Ако това се случи, се стига до напрежение в лицевите мускули, което е фактор за отключване на пристъп на мигрена рано сутрин.

Обструктивна сънна апнея

Заболяването, отнасящо се към групата на т. нар. нарушения на дишането по време на сън, се манифестира с периодично намаляване или спиране на въздушния поток през носа или устата на спящия. Вследствие той полага неимоверни усилия, за да диша нормално – буди се често нощем, за да поеме въздух, и пак заспива. Недоброто снабдяване на тъканите с кислород води не само до нарушения на сърдечната, но и на мозъчната дейност, което се свързва с поява на мигрена на разсъмване.

Най-мощното природно средство за овладяване на сутрешните пристъпи на мигрена

Специалистите съветват, след като се отрие причината за мигренозните атаки в началото на деня, незабавно да се предприемат мерки за противодействие и превенция. Изцяло природният продукт Мигренон/Migrenon® е специално създаден и разработен за тази цел. Неговата активна съставка партенолид, извлечена от билката Моминска вратига, отдавна се използва за овладяване и предотвратяване на мигрена. Предполага се, че благотворният й ефект се дължи на способността да потиска химичните реакции, които водят до мигренозно главоболие. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Мигренон се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно след хранене, като ежедневната доза може да се адаптира според силата и честотата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This