Появата на мигрена при промяна на времето е често срещано явление. Например, резките промени в метеорологичните условия могат да предизвикат истинска „буря в главата“ за някой хора. Всъщност, съществува ли мигрена при промяна на времето, или това е само субективно усещане – нека разберем сега!

Време ли е за главоболие?

В проучване с над 1000 пациенти, страдащи от мигрена, се установява, че повече от 50% от тях споделят, че промените във времето предизвикват обостряне на техните мигренозни пристъпи. След стреса, хормоналните колебания и недоброто хранене, времето е на четвърто място като фактор, провокиращ главоболието.

Мигрена при промяна на времето – повишеното или пониженото атмосферно налягане насърчава това състояние

Редица изследвания предполагат, че има връзка между мигрената и времето, но те се фокусират върху метеорологичните фактори повече, което следователно не може да доведе до еднозначни заключения. Задействащите мигрената фактори, които са известни от някой проучвания, включват:

  • Промени в атмосферното налягане – от ниско към високо и обратно
  • Повишаване на средната температура с 5°C в рамките на ден

Съмненията относно появата на мигрена при промяна на времето

Естествено, има различни тези, които подкрепят твърдението за мигрена при промяна на времето и такива, които го отхвърлят. Някои учени смятат, че щом делът на засегнатите и честотата на пристъпите им не се различават значително при подобни времеви колебания, то няма връзка между метеорологичните условия и мигрената. Всъщност, твърдят, че това се дължи на психиката – наблюдавайки времето буквално да предизвикат мигренозен пристъп.

При мигрената има отключващи фактори, които са отговорни за последващия пристъп. Например, когато времето навън е слънчево, хората имат по-добро настроение и са по-малко стресирани. От друга страна, лошото време може да ги накара да се чувстват тъжни и това да увеличи риска от мигрена. Това е и причината метеорологичните условия да се считат за субективен признак при появата на мигрена.

Съвети за хората, чувствителни към промените във времето

Не можем да променим начина, по който времето влияе на мигренозните пристъпи, но пък можем да вземем мерки на време. Например, интересувайте се от състоянието на мигрена и си водете записки – относно нейната честота, интензивност и фактори, които я провокират. А, след това може да вземете някоя от следните мерки:

  • В случай че високите температури са притеснителни за вас, може да прекарвате почивките си в региони с по-благоприятен климат.
  • Понякога забравяме да се храним пълноценно и да пием достатъчно количество течности, а не трябва. Грижете се за себе си.
  • Ако има значителна температурна разлика между помещението, в което се намирате и извън него, то осигурете си умерена температура чрез редовно проветряване.
  • Опитвали ли сте контрастни душове? Те са толкова ободряващи, а и влияят добре на кръвообращението, което също има отношение към мигрената.
  • Пълноценният сън е най-доброто лекарство. Когато времето навън е лошо, най-добре е да започнете деня си с усмивка и заредени с енергия, тогава често е по-лесно да се справите с неблагоприятните климатични условия.
  • За да не сте неподготвени за появата на мигрена при промяна на времето е добре да вземете мерки предварително и най-вече да имате под ръка болкоуспокояващи, за да може „бурята в главата“ ви да отмине възможно най-бързо и леко.

Овладейте мигрената светкавично!

Животът без мигрена е още по-прекрасен. А, за да си го осигурите, специалисти препоръчват прием на Мигренон / Migrenon®. Този продукт се бори успешно с различни видове главоболия, както и мигрена. Благоприятното си действие дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига под формата на активното вещество партенолид, която откриваме в него. По напълно естествен начин, то потиска химичните реакции предизвикващи неприятните болки в главата, а също с това повлиява силата, продължителността и придружаващите неразположения като гадене, свръхчувствителност и повръщане. Препоръчителният прием е по 1 капсула дневно до 3 пъти, а при много силни болки – може да приемете още 1 капсула допълнително.

Без странични ефекти. Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн, в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This