Макар мъчителните пристъпи на мигрена да се смятат за „привилегия“ на възрастните, голяма част от децата също страдат от тях. Според статистиката 10% от малчуганите в предучилищна възраст и 50% от мъниците в начална училищна възраст вече са попадали в плен на едностранната режеща болка в главата. Узнайте каква е причината за сполетялото ги зло и как да се потуши и предотврати мигренозната атака.

Фактори, провокиращи появата на мигрена при децата

Не може да се посочи една-единствена причина за отключването на мигрена при най-малките. Обикновено факторите за появата й са комплексни и взаимосвързани. Опитът на специалистите показва, че в основата на мигренозния пристъп при децата най-често са:

• непълноценен сън
• хормонален дисбаланс
• дехидратация
• изтощение, умора, стрес
• диета, богата а захар и мазнини
• прекомерно използване на компютър, мобилен телефон, таблет
• грип, ушни инфекции, зрителни проблеми
• интензивна миризма
• остри звуци

Начини за потушаване на мигрена при децата

Специалистите са категорични, че медикаментозната терапия е излишна, когато мигренозната болка е слаба и не възпрепятства жизнената активност на малчугана. Напълно достатъчно в такива случаи е детето да отпочине за кратко в тиха, тъмна и проветрива стая. Налагането на студени компреси на челото му също е изпитан метод за облекчаване на дискомфорта. В случай че мигренозна атака е силна и болката е интензивна, може да се прибегне до употребата на аналгетици. Ако епизодите на мигрена зачестят, е наложително родителите да се обърнат за съдействие към лекар, който да назначи адекватна терапия на детето.

Стратегии за предотвратяване на мигрена при децата

Съставяне на здравословна диета

Подходящата диета е един от ключовите фактори за предпазване на децата от мигрена. Ето защо първостепенна грижа на родителите е да съставят меню, адаптирано за специфичните нужди на техните наследници. Задължително е в ежедневното хранене на малчуганите да присъстват храни с високо съдържание на витамин B2 (рибофлавин) и магнезий, тъй като те предотвратяват появата на мигрена. Шоколадът, сушените плодове, сиренето и колбасите не бива да присъстват често в менюто на малчуганите, защото провокират мигренозните атаки.

Осигуряване на качествен сън

Крепкият сън е жизненоважен за мъниците, предразположени към мигрена. Експертите са единодушни, че за да се намали рискът от пристъп на мигрена, нощният сън при децата трябва да е с продължителност около 8 часа.

Ограничаване на стреса

Драстичната промяна в ежедневната рутина е източник на стрес за децата и може да стане причина за отключване на мигрена. Поради това е препоръчително мъниците да се предпазват от стресови ситуации.

Изпитано природно средство с доказан ефект срещу мигрена при деца

Все повече педиатри у нас препоръчват на родителите да осигурят на децата с мигрена приема на Мигренон/Migrenon®. Този 100% натурален продукт е разработен на базата на природната съставка партенолид. Тя е извлечена посредством патентован процес на вакуум-екстракция от билката Моминска вратига, която дава забележителни резултати при овладяване на мигренозната болка. Начинът на добиване на партенолид гарантира неговата чистота и ефективност, а иновативните технологични капсули, в които се предлага (Solucaps) – осигуряват по-бързото му и цялостно усвояване от детския организъм. Мигренон има изключително удобен прием и позволява адаптиране на дозировката към възрастта и теглото на детето. Поради изцяло природния си състав е напълно безвреден. Има отлична поносимост дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This