През летните месеци пристъпите на мигрена значително се увеличават. Не пропускайте настоящата статия, за да узнаете кои са основните фактори, които карат пулсиращата болка в главата да напомня по-често за себе си по това време на годината, и как да се избегнат.

Причини за нарастване честотата на пристъпите на мигрена през най-горещия сезон от годината

Високите температури

Силното слънчево греене несъмнено е сред главните „виновници“ за зачестилите атаки на мигрена през лятото. Когато стойностите на термометъра надхвърлят 30 ºС кръвоносните съдове в мозъка се разширяват и това провокира мигренозната болка.

Ярката слънчева светлина

Ослепителните слънчеви лъчи също карат мигрената да навестява страдащите по-често през лятото. Този факт се потвърждава от скорошно проучване на американски учени, публикувано в сп. Nature Neuroscience. Научният екип доказва, че когато навлизат в очите, слънчевите лъчи активизират определени мозъчни клетки, които изпращат сигнал за болка и благоприятстват появата на мигрена.

Промяната в диетата

Нарушеният режим на хранене е друг фактор, отговорен за по-честите пристъпи на мигрена през летните месеци. Експерти от испанската Асоциация по главоболие са единодушни, че консумацията на богати на хистамин храни (морски дарове, колбаси и консервирани храни) през лятото допринася за увеличаването на мигренозните пристъпи.

Климатикът

Климатикът спасява от летните горещини, но и е причина за отключване на мигрена. Опитът на специалистите показва, че климатичната система в автомобила има най-голяма вина за повтарящите се епизоди на мигрена през лятото.

Ниското атмосферно налягане

Учени от Харвард установяват, че когато натискът на въздуха върху земната повърхност е по-малък, налягането в кръвоносните съдове в главата се увеличава и рискът от мигрена нараства. Ето защо приканват страдащите да не се изкачват на висока надморска височина през лятото.

Предотвратяване на пристъпите на мигрена през лятото

1. Престоят под сянка е от съществено значение за разреждане на пристъпите на мигрена през лятото. Избягването на преките слънчеви лъчи е отлична превантивна мярка срещу разширяването на мозъчните кръвоносни съдове.

2. Вземането на хладък душ помага на тялото да се охлади и намалява спазмите в мускулите на главата, които са в основата на мигрена.

3. Носенето на слънчеви очила е изпитан начин за предпазване от ярките слънчеви лъчи, а оттам и за намаляване на опасността от мигрена през летните месеци. За да са ефективни обаче, те трябва да защитават не само от ултравиолетовите лъчи, но и да елиминират отблясъците.

4. Страдащите от мигрена не бива да стоят директно срещу струята на климатика през лятото. Добре е, когато пътуват в автомобил, периодично да изключват климатичната система.

5. Въпреки безбройните хранителни изкушения, които дебнат през летния сезон, хората с мигрена не бива да изневеряват на обичайния си стил на хранене.

Най-доброто природно средство за профилактика и овладяване на мигрена

Видни български специалисти препоръчват на хората с мигрена да усилят профилактичния ефект на предложените препоръки с приема на Мигренон/Migrenon®. Този уникален 100% натурален продукт дължи своето действие срещу мигренозното главоболие на активната си съставка партенолид, която потиска химичните реакции, отключващи мигрена. Тя е извлечена от билката Моминска вратига посредством патентован процес на вакуум екстракция, с който се постига до 25 пъти по-висока концентрация, отколкото при стандартната процедура на извличане. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага Мигренон, допринасят за още по-голямата ефективност. Научно доказано е, че редовното и продължително използване на продукта спомага за разреждане на мигренозните пристъпи и за намаляване на тяхната сила. Мигренон е напълно безвреден и може да се приема дори от деца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This