Интензивността на болката при мигрена е толкова силна, че е невъзможно човек, който страда от този тип главоболие, да не използва средства за облекчаване на болката. В действителност съществуват данни, че повече от 90% от хората, които страдат от мигрена, не могат да работят или да изпълняват ежедневните си задължения по време на пристъп. Затова повечето от тях посягат към медикаменти с мигновен ефект, които обаче могат да имат негативни последици за организма. Добрата новина е, че могат да се приложат натурални терапии, сред които попадат билковите средства.

Години преди въвеждането на съвременната медицина, различните култури използвали силата на билките за облекчаване на различни видове главоболие, включително мигрена. Част от тях са оцелели във времето. И въпреки че ефективността на много от билковите екстракти не е напълно доказана, част от тях са спечелили подкрепата на съвременната медицина.

Алтернативно лечение на мигрена

Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – най-ефективна сред билките за лечение на мигрена

Тази билка за първи път е използвана в древна Гърция в началото на V век пр. Хр. за различни заболявания като възпаления и висока температура. Но през I век пр. Хр. билката започнала да се използва за облекчаване на главоболие и болка от мигренозен характер.
Моминска вратига обикновено расте в Стара планина, но вече може да се намери почти в целия свят. Източноевропейските култури традиционно използвали билката при всички видове главоболие, ухапвания от насекоми и друг вид болка. По-модерната употреба на билката се разширява до лечение на:

  • мигрена
  • замаяност
  • възпаление
  • дихателни проблеми

За лечебните си цели билката се приготвя чрез изсушаване на листата, стеблата и цветовете на растението. От тази комбинация се приготвят и екстракти. Ефективността на екстрактът от вратига неведнъж е доказана при лечение на мигрена.

Мигрена – лечение с билки на основата на веществото партенолид

Екстрактът от Моминска вратига, който се съдържа в природното средство Мигренон/Migrenon®, осигурява високи дози от веществото партенолид, което потиска химичните реакции в мозъка, които отключват мигренозната болка. Именно затова Мигренон е едно от най-предпочитаните природни средства за овладяване на мигренозни пристъпи. Действието му се дължи и на контрол над секрецията на серотонин (хормона на щастието), за който се смята, че също участва в отключване на болката. Крайният ефект е намаляване на продължителността, силата и честотата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This