Ако страдате от мигрена, едно е сигурно – искате по най-бързия начин да се отървете от болката. Но замисляли ли сте се каква е вероятната причина за поява на тази болка? Защото тя се появява в резултат на някакъв проблем и тялото по този начин дава сигнал, че нещо не е наред.

Мигрената е свързана с болка, която се разпростира по хода на един или няколко от клоновете на троичния (тригеминалния) нерв и затова нерядко се бърка с други видове болка като зъбобол и синусово главоболие, които са локализирани на същото място. Но в действителност стоматологични проблеми наистина могат да отключат мигренозна болка.

Мигрена – защо се свързва със стоматологични проблеми?

Нервите в човешкото тяло са като мрежа, която се разпростира из целия организъм. Затова понякога дискомфорт в дадена област може да предизвика болка в друга зона на тялото.

Както споменахме в началото на статията, и главоболието, и зъбоболът са болка, разпростираща се по тригеминалния нерв. Затова евентуални стоматологични проблеми могат да предизвикат болка, която се разпростира до определени зони в черепната кухина. Така мозъкът получава сигнал за болка, но тялото не може да определи конкретен източник.

Поради тази причина при някои хора мигренозна болка се отключва в резултат на някакъв дентален проблем. Най-логичното обяснение за това е наличието на директна връзка между челюстта и черепа. Те са свързани посредством две стави (темпоромандибуларни), които участват при движение на челюстта при хранене, прозяване и за изпълняване на говорните функции. Болка в основата на тези стави или в мускулите около тях е възможно да премине към главата и да доведе до мигрена.

В този случай главоболието може да е локализирано от едната страна или в двете половини на главата, най-често в областта на слепоочията.

Подходящо средство за облекчаване на мигренозна болка

Ако налице е стоматологичен проблем, логично е първо да се посети стоматолог и да се установи причината за отключване на болката, както и да се предприеме подходящо лечение.

А мигренозната болка се повлиява добре с прием на средства, съдържащи партенолид, който отдавна е известен с благоприятния си ефект за облекчаване на мигрена.

Мигренон/Migrenon® е природен продукт, който съдържа 0.43 mg партенолид, получен чрез вакуум екстракция на билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium).

Мигренон е подходящ както за деца, така и за възрастни и е напълно безвреден с оглед на природния му произход.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This