Пролетта е прекрасен сезон, през който за един ден може да станем свидетели на смяна на всички годишни времена. Резките промени в атмосферните условия са кошмарно преживяване за хората с мигрена, защото те са един от най-силните фактори, провокиращи пристъпите й. Затова през сезона на най-силните промени на времето ще предложим изпитан и безопасен метод за лечение на мигрена, с което ще помогнем за разрешаването на най-сериозния въпрос, вълнуващ страдащите от мигрена – как да я лекуваме?

Мигрена – причини

Основната причина за поява на мигренозен пристъп са флуктуациите в нивата на някои биологично активни вещества в кръвта – най-вече хормонът серотонин. Макар да е известен като хормон на щастието, именно дисбалансът на неговата секреция води до поява на мигренозно главоболие.

Мигрена – симптоми

Мигрената е състояние, което се проявява с най-разнообразни симптоми, засягащи на практика целия организъм. Отделните форми на заболяването носят и свои специфични оплаквания, но най-често срещаните симптоми на мигрена са следните:

– силно главоболие с пулсираща болка, засягаща едната половина на главата

– зрителни смущения (замъглено зрение, чувствителност към светлина, слепи петна в зрителното поле)

– неврологични проблеми (изтръпване на крайниците, мускулна слабост, говорни нарушения)

– гадене, стомашно разстройство

От посочените симптоми се оплакват и мъжете, и жените с мигрена, като при жените оплакванията обикновено се проявяват с по-голяма тежест. Същите симптоми се наблюдават и в случаите на мигрена при деца (детска мигрена).

Как резките промени на времето през пролетта провокират мигренозните пристъпи и силното главоболие?

При някои хора резките климатични промени оказват силно влияние върху баланса на биологично активните вещества в кръвта, включително върху отделянето на серотонин. Излагането на подобни фактори е неизбежно през пролетта, поради което това е сезонът, когато се отчита пик на оплакванията от сутрешно главоболие и другите симптоми на мигрена.

Не само промените в секрецията на серотонин са причина за това климатичните фактори през пролетта да повлияват изявите на мигрена. Комбинацията от определени атмосферни условия през този сезон способства за силната дехидратация на организма, която също е отключващ мигрената фактор. Освен това удължаването на деня и по-продължителното слънчево греене водят до фотофобия и влошават чувствителността към светлина, която също отежнява състоянието на страдащите от хронична мигрена.

Кои климатични фактори отключват мигренозните пристъпи?

В тази група попадат следните атмосферни фактори:

– резки промени в атмосферното налягане или температурата

– висока влажност на въздуха

– студено и сухо време

– често развитие на бури

– интензивно слънчево греене

Мигрена – как да я лекуваме успешно през пролетта, въпреки влиянието на отключващите я фактори?

Независимо от сезона и от формата на мигрена лечение на състоянието може да се извърши успешно, ако се овладеят химичните реакции, водещи до развитие на мигренозно главоболие. Това може да се постигне с помощта на Мигренон/Migrenon®, съдържащ партенолид като активна съставка. Партенолид задържа отделянето на серотонин в кръвта и помага за оредяване на пристъпите и намаляване силата на главоболието при мигрена.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This