Мигрената е заболяване, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на болка обикновено локализирани от едната страна на главата. Главоболието може да се определи като пулсиращо, съпроводено с гадене, повръщане, стомашни болки, фоточувствителност и непоносимост към различни миризми и звуци. Движението и физическото натоварване също са фактор, който може да предизвика усилване на болката.

Мигрената може да въздейства негативно на всеки един аспект от живота, включително и на романтичните отношения и сексуалния живот. Проучване дори доказва, че около ¼ от хората с мигрена споделят, че този проблем въздейства негативно на качеството или честотата на сексуалните контакти.

На какво се дължи негативното въздействие на мигрена върху сексуалния живот?

Симптомите на мигрена включват гадене, повръщане и чувствителност към миризми, звуци, светлина, движение и докосване. А това, което е необходимо за едно пълноценно сексуално преживяване, със сигурност не се припокрива с изброените по-горе симптоми.

Но мигрената може да има и още по-директен ефект върху интимните контакти. Проучване доказва, че жените, които обикновено страдат от този тип главоболие, изпитват по-силна болка по време на самия акт. Друго проучване пък доказва, че при някои жени се наблюдава облекчаване на симптомите на мигрена вследствие на сексуален контакт. Освен това хората с мигрена страдат по-често от депресия и тревожност, отколкото хората, които никога не са изпитвали мигренозна болка. Правилното лекуване на този тип нарушения съдейства за повишаване на ентусиазма и удоволствието в спалнята.

Около 75% от хората, които страдат от мигрена, са жени и една от причините за това са хормоналните промени преди или по време на менструалния цикъл. Този тип главоболие се нарича менструална мигрена. Тази цикличност дава възможност на тези жени да предвидят кога е вероятно да ги сполети поредният пристъп.

Овладейте пристъпите на мигрена, за да възстановите баланса в сексуалния си живот

Пълноценното хранене, приемането на достатъчно количество вода и изграждането на режим на съня могат да бъдат от голяма полза за всеки човек, който страда от мигрена. А колкото по-рядко човек страда от този тип главоболие, толкова по-пълноценен е половият живот.

Някои хора, особено тези с хронична мигрена, се нуждаят от средства за овладяване на интензивността на болката. Най-подходящ в случая е природният продукт Мигренон/Migrenon®, който съдържа екстракт от билката Моминска вратига. Редовният прием на продукта осигурява спокойствие на хората, които страдат от чести пристъпи на мигрена, от гледна точка на това, че активната съставка потиска химичните реакции в мозъка, които отключват мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This